Hlavní obsah

Nymburk v úvodním finále basketbalistů porazil Prostějov

NYMBURK

Basketbalisté Nymburka vykročili za sedmým titulem v české lize páteční výhrou nad Prostějovem 85:70 v prvním díle finálové série. Šestinásobní mistři rozhodli o svém úvodním triumfu až po přestávce, když v třetí čtvrtině odskočili až do patnáctibodového vedení. Série pokračuje v sobotu od 18:00 opět v Nymburku, hraje se na čtyři vítězné zápasy.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Radost basketbalistů Nymburku.

Článek

Prostějov se celou první čtvrtinu ještě vezl na vlně euforie z úterního vyřazení Nového Jičína v rozhodujícím pátém semifinále. A tápající Nymburk, který dnes vstoupil do osmé finálové série za sebou, dlouho vymýšlel, jak čelit jeho slušné ofenzivě.

Domácí od začátku svým výkonem držel spolehlivý pivot Benda, ale Nymburku se hlavně v první desetiminutovce nedařilo v obraně, kterou většinou drtí své soupeře na české scéně. Především hbitý střelec Veikalas a Landry pod košem Středočechům dělali velké problémy.

Nymburk hledal rytmus i v útoku, bez zraněného klíčového rozehrávače Arthura Leeho byla jeho hra chvílemi hodně nesourodá. Jako by domácí strašily vzpomínky na prosincový vzájemný zápas, kdy Prostějov senzačně vyhrál o 28 bodů.

Favorizovaný Nymburk se k tradičnímu náporu nadechl až od druhé čtvrtiny, byť dlouho soupeři nedokázal zasadit rozhodující úder. Prostějovští tři dny po vypjatém duelu v Novém Jičíně našli zbytky sil a pokaždé se dokázali do zápasu vrátit. Domácí byli stále ve vedení, ale to se před poločasovou pauzou ztenčilo pouze na dvoubodový rozdíl.

Až po přestávce Nymburk svého soupeře začal výrazně přehrávat. Po pěti minutách se domácím povedla první velká šňůra a po deseti bodech za sebou odskočili do trháku 59:45.

Nymburku vyšla sázka na rychlou hru v útoku, jeho hráči se dostávali k lehkým košům a vedli až o 15 bodů. Nerozhodil je ani tvrdý faul hostujícího Lawrence na unikajícího Pumprlu, který vyvolal hodně emocí. V dresu domácích se energickým výkonem blýskl i Slezák, jehož kouč Kacurin v semifinále s Pardubicemi vůbec nepostavil.

Prostějov se ale odmítl vzdát bez boje. Jeho hráči na začátku poslední části za dvě a půl minuty stáhli narůstající manko o osm bodů, ovšem zkušení domácí rychle zahnali obavy z možného závěrečného dramatu. V útoku se opět chytili a rychle znovuzískané dvojciferné vedení jim zajistilo klidný závěr. Trenér Kacurin navíc na konci mohl šetřit klíčové hráče na sobotní pokračování série.

Finále ligy basketbalistů - 1. zápas:
ČEZ Nymburk - BK Prostějov 85:70 (23:23, 41:39, 66:51)
Nejvíce bodů: Benda 20, Lenzly a Lewis po 12, Slezák 11, Pumprla 10 - Veikalas 18, Lawrence 10, Chán a Landry po 8. Rozhodčí: Dolinek, Zachara, Galajda. Trestné hody: 33/27 - 21/13. Fauly: 22:26. Pět chyb: Chán. Trojky: 2:7. Diváci: 900. Nejlepší hráč: Slezák. Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata: