Hlavní obsah

Boston další drama s Orlandem nepřipustil a je ve finále NBA

Basketbalisté Bostonu si po dvou letech opět zahrají ve finále play-off NBA. Předloňští šampióni porazili v pátek Orlando 96:84 a celou sérii vyhráli 4:2 na zápasy. Nejúspěšnější celek zámořské ligy bude usilovat už o osmnáctý titul.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Radující se Paul Pierce z Bostonu (uprostřed) v objetí se svými spoluhráči.

Článek

Orlandu se sice povedlo finále Východní konference zdramatizovat poté, co prohrálo úvodní tři duely, ale další komplikace už Celtics nepřipustili. Nadále platí, že že nepříznivý stav 0:3 v sérii ještě žádný tým v historii soutěže nedokázal otočit.

Hlavní strůjcem rozhodující výhry byl kanonýr Paul Pierce, jenž nastřílel 31 bodů a přidal 13 doskoků. Nečekanou oporou Bostonu se stal jindy málo využívaný náhradník Nate Robinson, jenž rozjásal halu 13 body ve druhé čtvrtině, v níž vedli Celtics až rozdílem 21 bodů.

"Pořád Nateovi říkám, že přijde jeho chvíle, kdy nám vyhraje zápas. Dneska byl fantastický, byl to jeho večer," chválil kouč Doc Rivers jen 175 centimetrů vysokého rozehrávače, jenž dostal větší příležitost po zranění Rajona Ronda.

Boston oplatil Orlandu loňské vyřazení ve druhém kole play-off, jímž tehdy floridský tým překazil soupeři obhajobu titulu. "Samozřejmě mít jeden titul je paráda, ale někteří jich mají víc a my bychom k nim rádi patřili," uvedl Rivers.

Jeho slova nepřímo potvrdila opora Orlanda Dwight Howarda, podle něhož byli domácí hladovější po úspěchu. "Víc chtěli. V celé sérii hráli tak, jako by chtěli vyhrát titul. Proto jsou ve finále," řekl nejlépe bránící hráč NBA, jenž dal 28 bodů a doskočil 12 míčů.

Hráči Magic došli před rokem překvapivě až do finále, v němž podlehli Los Angeles Lakers. Obhájci titulu se mohou stát druhým finalistou už v sobotu, kdy hrají šestý zápas série s Phoenixem, nad kterým vedou 3:2. Finále pak začne ve čtvrtek.

Semifinále play-off basketbalové NBA:
Východní konference - 6. zápas:
Boston - Orlando 96:84 (konečný stav série 4:2).

Reklama

Související témata: