Hlavní obsah

Basketbalová federace vzdala kandidaturu na ME v roce 2013

PRAHA

Česká republika se nakonec nebude ucházet o pořádání basketbalového mistrovství Evropy mužů v roce 2013. Česká basketbalová federace (ČBF) spíše pomýšlí na to, že by kandidovala až na další šampionát v roce 2015. ČTK to řekl generální sekretář ČBF a člen výboru evropské federace FIBA Miloš Pražák.

Článek

Zdůvodnil to tím, že by mistrovství v současné chvíli znamenalo velkou finanční zátěž. Představitelé ČBF se také při pořádání podzimního mistrovství světa žen na české půdě chtějí ujistit, jestli organizaci špičkové sportovní události zvládnou tak, aby v budoucnu mohli kandidovat i na mužský evropský šampionát, jehož příprava je prý ještě náročnější než ženské MS.

"V tuto chvíli by pro nás pořádání mistrovství Evropy mužů bylo nereálné, z finančních i organizačních důvodů. Navíc je před námi i velký úkol v podobě zvládnutí ženského mistrovství světa. Až zanalyzujeme jeho veškeré dopady a sami se na vlastní kůži přesvědčíme, co to obnáší, můžeme se dívat dál," řekl ČTK Pražák.

ČBF sice už zaslala do ústředí FIBA písemné potvrzení svého předběžného zájmu o pořádání mužského ME, ale do dalšího boje se už nepustí. A to i s ohledem na to, jaké ekonomické požadavky FIBA stanovila.

Oficiální potvrzení kandidatury by stálo 50 tisíc eur, vítězný kandidát by pak musel na účet FIBA složit vratnou kauci ve výši 750 tisíc eur, která by se zemi vrátila, kdyby mistrovství skončilo bez zádrhelu.

Větší komplikací by pro ČBF momentálně bylo získání vládních garancí a také zaplacení čtyř milionů eur, což je základní poplatek za pořádání ME. Vítězný kandidát pak také musí zajistit generálního partnera šampionátu, který se zaručí tím, že po dobu čtyř let bude převádět na účet FIBA po jednom milionu eur.

O pořádání šampionátu se původně ucházelo celkem šest zemí. Vedle ČR také Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Německo, Itálie a Slovinsko.

Reklama

Související témata: