Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova budou hrát Středoevropskou ligu

PROSTĚJOV

Prostějovské volejbalistky nebudou hrát v příštím ročníku základní část české extraligy a nastoupí jako nejvýše nasazený tým přímo do play off. Zástupci klubu na středeční tiskové konferenci oznámili, že místo dlouhodobé části domácí soutěže se družstvo zúčastní Středoevropské ligy.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Volejbalistky Prostějova se radují po vítězství nad Brnem.

Článek

"Dva roky jsme dominovali české lize, protože náš tým byl postaven na evropské mety. Diváci přestávají mít zájem o jasné výsledky našeho týmu, a proto jsme se rozhodli, že se tým pokusíme dostat z české ligy," vysvětlil předseda správní rady klubu Petr Chytil, proč Prostějov v úterý podal přihlášku do Středoevropské ligy.

"Vedlo nás k tomu to, že jsme chtěli zatraktivnit volejbal pro diváky, a myslíme si, že to celému ženskému volejbalu v Česku prospěje," dodal.

V Česku nemají konkurenci

Volejbalistky Prostějova nemají v domácí soutěži konkurenci. Letos obhájily titul, přičemž neprohrály ani jeden z 37 zápasů.

"Máme to posvěceno od Českého volejbalového svazu i od správní rady," ujistil Chytil. Dohoda je podobná jako v basketbalové NBL v případě Nymburka, který vzhledem k účasti v Jadranské lize naskočí až do nadstavbové části domácí soutěže. Prostějovské volejbalistky nebudou hrát základní část extraligy, ale nastoupí z pozice jedniček do play off.

Nápad se zrodil v Rakousku 

Středoevropskou ligu mužů i žen vymysleli v Rakousku. Soutěž v uplynulé sezóně hrálo deset celků a vyhrály ji hráčky Braniku Maribor, které ve finále porazily 3:0 Split 1700.

Nově bude Středoevropskou ligu hrát dvanáct týmů. Po třech z Rakouska a Slovenska, dva ze Slovinska a z Chorvatska. Oživením budou i zápasy s národním týmem Velké Británie, který se připravuje na olympiádu v Londýně 2014 a bude mít základnu v chorvatském Mariboru.

"Pro náš tým budou zahraniční družstva lepší herní prověrkou než česká extraliga a slibujeme si od toho, že to zatraktivní naše zápasy," řekl trenér Miroslav Čada. "Slovenský nároďák hrál s Británií kvalifikaci na Evropu a družstvo je hodně silné. Má vynikající podmínky a jako nováček bude oživením," řekl Čada.

Prostějov už skládá sestavu a věří, že bude dostatečně silný, aby mohl uspět v Středoevropské lize i v Lize mistrů. "Středoevropská liga je novým argumentem, proč hrát za Prostějov. Jednáme s novými posilami a toto bylo velice pozitivní," konstatoval Čada.

Ligu mistryň bude Prostějov hrát potřetí za sebou, a to díky divoké kartě Evropské volejbalová konfederace (CEV). Loni moravský tým nepostoupil ze základní skupiny, letos vypadl v 1. kole play off. "Chtěli bychom hrát Final Four," prozradil Čada nový cíl.

Reklama

Související témata: