Hlavní obsah

Nymburk ve čtvrtém finále rozdrtil Prostějov,v sobotu může slavit

Basketbalisté Nymburka ve čtvrtém finále vyhráli v Prostějově vysoko 90:60, a když v sobotu doma zvítězí v sérii počtvrté, oslaví už sedmý titul za sebou. Středočeši odčinili úterní prohru na Hané a díky dnešnímu suverénnímu výkonu vedou 3:1 na zápasy.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Pavel Pumprla z Nymburku (vlevo) uniká Eugene Lawrencovi z Prostějova.

Článek

Nymburk se tentokrát poučil z chyb, kvůli kterým lacině ztratil minulý zápas. Naopak Prostějovu jen dvě minuty vydržela při krátkém vedení naděje na to, že by mohl stav finálového klání vyrovnat. Hosté v první řadě mnohem lépe bránili a Prostějovu už povolili jen minimum jednoduchých košů, díky kterým Hanáci uspěli v úterý.

Tentokrát Prostějov vyhořel v defenzivě, Nymburk se mohl opřít o pivota Petra Bendu a rozehrávače Arthura Leeho, kterým třetí finále vůbec nevyšlo. Oba podali standardní kvalitní výkon a připojili se ke kapitánovi Ladislavu Sokolovskému, který znovu trápil prostějovskou obranu.

Když Nymburk v sedmé minutě vedl už o jedenáct bodů, prostějovské naděje povážlivě poklesly. Zkušeně hrající hosté si "dovolili" pouze jednu slabší chvilku, když se domácí čtyři minuty před poločasem přiblížili na čtyřbodový rozdíl. To bylo naposledy, co Nymburk zaváhal. Tým kouče Muliho Kacurina jinak udržel vysoké tempo hry. Nerozhodilo jej ani to, že podkošoví hráči Nečas a Ricci ve třetí čtvrtině měli čtyři fauly a měli blízko k tomu, aby zápas nedohráli.

Hosté ve druhém poločase nasadili další zbraň, křídelního hráče Michala Křemena, jenž se ve druhém poločase blýskl hned 16 body. Měl téměř stoprocentní úspěšnost a předvedl svůj nejlepší výkon v letošním play off. Přestože se zdálo, že Prostějov "nakopne" Veikalasův dalekonosný pokus v samém závěru třetí čtvrtiny a snížení na 53:61, stal se pravý opak.

Nymburk předvedl v poslední desetiminutovce sedmnáctibodovou šňůru, naopak domácí téměř sedm minut nedali koš a rychle bylo jasné, že ze závěru utkání bude jen formalista. Hosté se ale s vedením o 20 bodů nespokojili, jako by soupeře chtěli před sobotním pokračováním finále srazit ještě víc. Dál pokračovali v bezchybném výkonu a nakonec Prostějovu nadělili potupnou porážku o 30 bodů.

Finále play off basketbalové ligy mužů - 4. zápas:
BK Prostějov - ČEZ Nymburk 60:90 (17:27, 37:42, 53:61)
Nejvíce bodů: Landry 14, Lawrence a Chán 11 - Sokolovský a Křemen 16, Benda 14, Lee 12. Rozhodčí: Vyklický, Vrážel, Zachara. Trestné hody: 30/19 - 16/14. Fauly: 19:23. Pět chyb: 40. Slezák (Nymburk). Trojky: 5:8. Diváci: 1924. Stav série: 1:3.

Reklama

Související témata: