Hlavní obsah

Obhájci titulu Lakers vstoupili do finále NBA výhrou 102:89

LOS ANGELES

Basketbalisté Los Angeles Lakers vstoupili vítězně do finále NBA proti Bostonu, který na domácí palubovce porazili 102:89. V duelu dvou nejslavnějších klubů historie zářila se třiceti body tradičně domácí hvězda Kobe Bryant.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Největší hvězdou utkání byl, jako vždy, Kobe Bryant z Lakers.

Článek

Lakers tak rázně zahnali myšlenky na nevydařenou předloňskou sérii, po které se radoval z titulu Boston, a udrželi si letošní domácí neporazitelnost v play off. Kromě Bryanta se mohli spolehnout pod oběma koši na umění španělského pivota Paua Gasola, jenž ke 23 bodům přidal i 14 doskoků. "Myslím, že byl nejlepší na hřišti. Hrál mnohem agresivněji než před dvěma lety," uznal hostující kouč Doc Rivers.

Utkání plné tvrdých střetů a těsného bránění rozhodl kalifornský celek ve třetí čtvrtině, po které se dostal do dvacetibodového vedení 84:64. Perfektní výkon Lakers především v defenzivě nedával Bostonu šanci na obrat a vše uzavřela Bryantova trojka čtyři sekundy před koncem. Hostující střelci Rajon Rondo ani Kevin Garnett se nedostávali k lehkému zakončení a Celtics v celém utkání dali jedinou trojku.

Tahoun Bostonu Rajon Rondo se tentokrát neprosadil. foto: Reuters/Lucy Nicholson

"Už odpočítáváme," reagoval domácí Lamar Odom na transparent s nápisem "Ještě 3", značící, kolik výher zbývá týmu Lakers k úspěšné obhajobě. K optimismu opravňuje mužstvo a fanoušky z Los Angeles i historická statistika, podle níž trenér Lakers Phil Jackson ještě nikdy neprohrál v play off sérii, ve které se jeho tým ujal vedení 1:0. A takových případů už bylo 47.

Souboj basketbalových titánů, kteří nasbírali v historii NBA dohromady 32 titulů, pokračuje znovu na palubovce Lakers v neděli.

Výsledek prvního zápasu finále play off basketbalové NBA:
LA Lakers - Boston 102:89 (stav série 1:0).

Reklama