Hlavní obsah

Bryant znovu před soudem

Opustit své spoluhráče a odjet z předsezónního tréninkového kempu na Havaji musel basketbalista LA Lakers Kobe Bryant. V coloradském městečku Eagle jej totiž ve středu čeká předběžné líčení případu, v němž čelí obvinění ze znásilnění devatenáctileté hotelové recepční.

Foto: ČTK

Kobe Bryant spolu s manželkou Vanessou při tiskové konferenci v Staples Centru v Los Angeles.

Článek

Narozdíl od úvodního slyšení nesmějí být při tomto jednání v soudní síni televizní kamery, přesto do Colorada zamířily téměř tři stovky novinářů a televizních i rozhlasových reportérů.

Zatímco 6. srpna při prvním slyšení bylo jasně dáno, co se bude u soudu dít a kde Bryant pronesl k soudci pouhá dvě slova, průběh předběžného líčení je tajemstvím.

Vyšetřovatelé by měli soudci Fredericku Garnettovi předložit základní fakta, na nichž je postavena obžaloba. Podle odborníků se však Bryantovi obhájci mohou na poslední chvíli vzdát práva na předběžné líčení a bez boje přistoupit na projednávání případu před porotou.

Kauce 25 tisíc dolarů

Šance na odvrácení procesu je prý v tomto případě mizivá a tato taktika by o několik týdnů odložila oficiální zveřejnění všech detailů údajného znásilnění. "Zveřejnění důkazů by s největší pravděpodobností velmi poškodilo Bryantovu reputaci," řekla Karen Steinhauserová, bývalá žalobkyně a nyní profesorka na právnické fakultě univerzity v Denveru.

I kdyby se obhájci práva na předběžné líčení vzdali, musí se Bryant k soudu dostavit k dalšímu jednání o kauci, která by v jeho případě měla činit 25 tisíc dolarů. Navíc existuje možnost, že jeho obhájci požádají o výměnu soudce. Pro tento případ má soud v Eaglu podle mluvčí Karen Salazové připraveny hned dva náhradníky.

Vzhledem k velkému zájmu o proces s největší pravděpodobností nebude stačit 68 míst přímo v soudní síni. Pro všechny ostatní je tak připravena další soudní síň, kam budou průběh jednání přímo přenášet mikrofony.

Reklama