Hlavní obsah

Házenkář Jícha má stále motivaci a věří, že Kiel i s Kubešem bude silnější

BERLÍN

Filip Jícha vyhrál v letošní sezóně s Kielem házenkářskou Ligu mistrů i bundesligu a v soutěži považované za nejkvalitnější na světě byl navíc vyhlášen nejlepším hráčem. Motivace mu prý přesto neschází a věří, že kielské "zebry" budou v příští sezóně i s jeho kamarádem Danielem Kubešem ještě silnější. Jícha to řekl v neděli po skončení All Star Game v Berlíně, v němž nastoupil za výběr světa proti německé reprezentaci a převzal trofej pro nejlepšího hráče bundesligy.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Házenkář Filip Jícha se raduje z gólu.

Článek

Přestože v uplynulé sezóně vyhrál na klubové úrovni nejcennější tituly, nechtěl ji osmadvacetiletý rodák z Plzně označit za svou životní. "Byla určitě mimořádně podařená. Já jsem si ji moc užíval. Ještě mně to ani pořádně nedochází, co jsme dokázali nebo jaké ocenění já jsem mohl získat," prohlásila opora šestnáctinásobného mistra Německa. "Možná mně to dojde, až budu sedět na dovolené, užívat si trošku klidu," dodal hráč s číslem 39.

Motivace k dalším bojům mu prý ale nechybí. "Pro mě je důležitý ten pocit, s kterým chci jít domů po zápase. To, že jsem vítěz Ligy mistrů, že jsem nejlepší hráč bundesligy, za to si nic nekoupím. Příští zápas, až budeme hrát proti Srbsku, to bude začínat od nuly a znova musím dokázat to, že můžu svým výkonem pomoct mužstvu k danému cíli," uvedl nejužitečnější hráč a nejlepší střelec letošního mistrovství Evropy, kde s českou reprezentací skončil osmý.

Hektické dvy týdny

Poslední dva týdny byly pro Kiel i Jíchu velice hektické. Nejprve tým uspěl v Lize mistrů, kde v posledních dvou ročnících ztroskotal těsně před vrcholem. "Pro nás se rozhodovala sezóna de facto v těch 14 dnech, kdy jsme mohli vyhrát všechno, nebo všechno ztratit," vrátil se první český vítěz házenkářské Ligy mistrů k triumfu černobílých ve Final Four v Kolíně nad Rýnem.

Místo konání závěrečného turnaje podle Jíchy Kielu pomohlo. "Pro nás to byla domácí atmosféra. V těch důležitých momentech za námi stálo 20 000 lidí, kteří nám fandili a hnali nás dopředu," hledala více než dvoumetrová levá spojka důvody úspěchu v nejkvalitnější klubové soutěži.

V sobotu se pak mužstvo ze severu Německa stalo pošesté v řadě mistrem bundesligy. Jícha toho proto před exhibičním zápasem v berlínské hale Maxe Schmelinga moc nenaspal. "Už na letišti v Kielu bylo asi 3000 lidí. Pak jsme projížděli v kabrioletech městem a všude byli lidi. Na náměstí u radnice bylo odhadem 25 000 až 30 000 lidí," přiblížil dvojnásobný vítěz ankety Házenkář roku ČR oslavy v hanzovním městě.

Slavilo se až do rána

Ačkoli měli hráči povoleno slavit jen do půlnoci, nakonec se podle Jíchy oslavy protáhly až do ranních hodin. "Určitě jsme to oslavili, jak se patří na tu sezónu, jaká byla," dodal nejlepší střelec posledních dvou ročníků házenkářské Ligy mistrů.

I to byl důvod, proč v All Star Game odehrál jen prvních 12 minut, v nichž zaznamenal jeden gól, a pak už jen sledoval exhibici z lavičky. "Ještě mám před sebou 14 dní, které chci zvládnout kvalitně, a bylo by úplně zbytečné se tady nějakým způsobem zranit. Proto jsem říkal trenérovi, že začnu těch prvních deset minut a potom, kdyby mě mohl stáhnout," objasnil svou absenci ve většině zápasu, který německá reprezentace vyhrála 36:32.

Nejvyšší ambice má Kiel podle Jíchy i pro příští sezónu. "Musíme se pořádně připravit. Jsem hodně optimistický, že ta další sezóna poběží podle našich představ a že budeme ještě silnější než tenhle rok," věří vítěz ankety odborného týdeníku Handballwoche o nejlepšího hráče bundesligy za rok 2009.

Těší se na Kubeše

Pomoct k tomu má podle něj i příchod defenzivní opory českého národního týmu Daniela Kubeše z konkurenčního Lemga. "Já jsem s Danem i v osobním životě velký kamarád a mám velkou radost, že budeme moct spojit naše životy alespoň na dva roky, co má Daniel smlouvu," svěřil se Jícha, který do Kielu zamířil ze stejného mužstva.

Po reprezentačních povinnostech se už těší na čtyřtýdenní dovolenou. Nebránil by se prý ale tomu, kdyby byla o dva týdny delší. "Šest by bylo pro sportovce OK, aby se dal dohromady. Ale musí stačit ty čtyři týdny," uzavřela jedna z největších hvězd bundesligy.

Reklama

Související témata: