Hlavní obsah

Fanoušci chtějí v Novém Jičíně zachránit prvoligový basketbal

Pavel KarbanPrávo

Zachránit příslušnost novojičínského basketbalu k české mužské elitě chtějí fanoušci BK Nov Jičín. Sepsali proto petici, která vyzývá město, aby basketbalu pomohlo. BK Nový Jičín totiž přišel v závěru sezony nečekaně o hlavního sponzora, Mlékárnu Miltra, a ocitl se tak ve velmi špatné finanční situaci.

Foto: Pavel Karban, Právo

Fanoušci novojičínského basketbalu podepisují petici za pomoc města klubu.

Článek

Petici na minimálně 10 místech ve městě už podepsalo přes tisíc lidí. A podepisovat se mohou i další, a to až do neděle 13. června. „Žádáme město Nový Jičín, aby posoudilo možnosti finanční pomoci a pomohlo Basketbalovému klubu Nový Jičín. Chceme, aby město podpořilo zachování našeho oblíbeného sportu a nedopustilo jeho zánik,“ vysvětlila členka petičního výboru Danuše Starečková. „Překvapila nás podpora fanoušků ostatních basketbalových klubů, třeba z Děčína nebo Nymburka, kteří si nedovedou nejvyšší soutěž Mattoni NBL bez účasti Nového Jičína ani představit,“ dodala s tím, že petiční výbor dostává také e-maily s podporou od lidí z celé republiky.

Kolik peněz by měla radnice na záchranu špičkového basketbalu ve městě dát není jasné. Neví to ani představitelé klubu, který v posledních dvou letech dostal od města za vzornou reprezentaci vždy 1,5 miliónu korun. „Budeme pochopitelně rádi za každé peníze. Nejradši bychom samozřejmě chtěli tolik, aby to stačilo našim potřebám, a aby to bylo tolik, kolik dávají jiná obdobně velká města,“ naznačil sekretář klubu Milan Dvořák. Akci fanoušků klub vítá. „Kvitujeme každou akci, která pomůže. Iniciativa fanoušků byla v Novém Jičíně vždy velká. A my si zase vážíme toho, že basketbal byl vždy dobře navštěvován.“ Dvořák potvrdil, že i přes nejasnou finanční budoucnost, podal klub přihlášku pro nový ročník Mattoni NBL. „Podali jsme ji s tím, že do 30. června řekneme, zda budeme v soutěži startovat nebo ne.“

Zastupitelé Nového Jičína se peticí basketbalových příznivců budou zabývat 24. června. „Bude důležité, jakou podporu mezi občany petice získá. Konečné rozhodnutí bude samozřejmě na každém zastupiteli,“ řekl starosta Ivan Týle (ODS), který dosavadní počínání klubu považuje za výbornou reklamu pro město. „Za tolik titulků, článků, přenosů bychom jinak do inzerce dali obrovské peníze. A nemůžeme odhlédnout ani od toho, že na basketbalové zápasy chodí přibližně pětatřicet tisíc diváků ročně,“ upozornil a dodal, že Nový Jičín patří ke třem městům v kraji, kde kluby v nejpopulárnějších kolektivních sportech mají šanci získat republikové prvenství. Společně s Novým Jičínem to jsou Ostrava s fotbalem a hokejem a Karviná v házené.

BK Nový Jičín hraje nejvyšší tuzemskou soutěž od roku 1992. V roce 1999 novojičínští basketbalisté, tehdy pod jménem Mlékárna Kunín, oslavili mistrovský titul. Za 17 let se navíc osmkrát dostali do finále, čtyřikrát, včetně letošního ročníku Mattoni NBL, získali bronzovou medaili. Klub pětkrát zvítězil v Českém poháru a uspěl v evropských pohárech. Naposledy letos, kdy vyhrál Středoevropský pohár.

Reklama

Související témata: