Hlavní obsah

Házenkáři prohráli v prvním zápasu play off o MS v Srbsku

NIŠ

Čeští házenkáři prohráli v prvním zápasu play off o postup na mistrovství světa v Niši se Srbskem 23:27. V poločase vedli domácí dokonce o sedm branek. Odveta se bude hrát 19. června v Plzni a Češi potřebují k postupu na světový šampionát, který se uskuteční na začátku příštího roku ve Švédsku, zvítězit o pět gólů.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Václav Vraný při střeleckém pokusu - ilustrační foto.

Článek

Trenér Martin Lipták poznamenal, že zápas se českému týmu vůbec nevydařil. "Po celé utkání jsme se nedokázali dostat do tempa. Věřím, že tak nepodařený zápas už nesehrajeme. Výsledek je pro nás ale nakonec dobrý, a kdybychom proměnili sedmimetrové hody, možná bychom i zvítězili," uvedl kouč na svazovém webu.

Liptákovi svěřenci jeli k úvodnímu duelu s odhodláním vyhrát, ale vůbec jim nevyšel první poločas, který se nesl zcela v režii domácího celku. Češi navíc neproměnili řadu šancí včetně čtyř sedmimetrových hodů a domácí házenkáři toho využili k získání sedmibrankového náskoku.

Vyrovnaný byl pouze úvod zápasu, ale již v průběhu první desetiminutovky se Srbové dostali do čtyřbrankového vedení 6:2 a trenér Lipták byl nucen si vybrat hodně brzo oddechový čas. Za stavu 8:3 pro domácí přišlo první vyloučení a Češi hráli přesilovku, která však pro ně nezačala dobře. Neproměnili sedmičku, vzápětí však dva góly znamenaly snížení.

Do poločasu ovšem domácí zvýšili vedení na 16:9 a s českým výběrem to vypadalo zle. Rozhodně ne na to, že soupeři oplatí dva roky staré vyřazení v play off o světový šampionát 2009.

"V začátku nás přibrzdily technické chyby, díky kterým se soupeř dostal k rychlým protiútokům a tříbrankovému vedení. Proti naší postavené obraně se již příliš neprosazoval, ale totéž platilo i z naší strany. Srbové předvedli velmi dobrou obranu 0-6, se kterou velmi dobře spolupracovali jejich brankáři," řekl Lipták.

Domluva trenérů v kabině však přinesla ovoce. Čeští házenkáři v úvodu druhého poločasu zkorigovali srbský náskok, ale přibrzdilo je oslabení, v němž se domácí dvakrát prosadili. Za stavu 23:17 si domácí trenér vybral oddechový čas a po něm přišla série vyloučení na obou stranách. "Střetnutí bylo často přerušované, a to nám nevyhovovalo," konstatoval kouč českého mužstva.

Srbové si udržovali náskok pěti až šesti branek až do stavu 27:21 v 57. minutě. Až tehdy hosté proměnili první sedmičku v utkání, oddechový čas si pak vybral i kouč Lipták a jeho svěřenci nakonec dalším gólem snížili na čtyřbrankový rozdíl, který jim do odvety dává naději na postup. "V odvetě musíme udělat vše pro vymazání náskoku. V Plzni určitě nebude tak dusno, jako bylo v hale v Niši, tam se nedalo dýchat," dodal Lipták.

První utkání play off kvalifikace MS v házené mužů (Niš):
Srbsko - Česko 27:23 (16:9)
Sestava a branky Česka: Štochl, Slabý - Nocar 2, Vítek 2, Vraný 1, Kubeš, Jícha 4/1, Filip 4, Sobol 1, Horák 3, Mráz 2, Juříček 2, Motl, Sklenák 2.
Nejvíce branek Srbska: Sešum 8, Rnič 6, Dragičevič 4. Rozhodčí: Abrahamsen, Kristiansen (oba Nor.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 6/1. Vyloučení: 5:3. Diváci: 6000 (vyprodáno).
První zápasy play off kvalifikace MS 2011 v házené mužů:
Německo - Řecko 25:20 (14:9), Slovensko - Ukrajina 25:30 (16:16), Norsko - Litva 27:19 (13:9), Rakousko - Nizozemsko 31:15 (15:10).

Reklama

Související témata: