Hlavní obsah

Zemřel volejbalový mistr světa a úspěšný trenér Láznička

BRNO

V den svých 82. narozenin zemřel v Brně po delší nemoci jeden z nejúspěšnějších volejbalistů a trenérů české historie Karel Láznička. Byl členem týmu mistrů světa z roku 1956 a zdobily jej i dva tituly mistra Evropy z let 1955 a 1958.

Článek

Po celou svou hráčskou i trenérskou kariéru byl dlouhých 41 let věrný Zbrojovce Brno. Jedinou výjimkou byla jeho dvouletá základní vojenská služba v ATK Praha.

Se Zbrojovkou získal jako hráč a později trenér celkem sedm titulů mistra republiky, podílel se také na vítězství a druhém místě Brna v Poháru mistrů evropských zemí na konci šedesátých let. Poslední zlatý úspěch si připsal v trenérské roli v roce 1990.

Láznička dvakrát trénoval reprezentační tým Československa. Poprvé v období 1968 až 1972, kdy přivedl reprezentaci na olympijských hrách v Mnichově k šestému místu. Podruhé se na reprezentační lavičku vrátil v letech 1983 až 1989 a k jeho největším úspěchům patřilo třetí místo na Světovém poháru v Japonsku a stříbrné medaile na mistrovství Evropy v roce 1985.

Aktivní volejbalovou kariéru ukončil v roce 1999 v 71 letech. Až do svých 78 let ještě aktivně sportoval, vedle volejbalu hrál pravidelně s mnohem mladšími spoluhráči basketbal v Žabovřeskách.

Reklama