Hlavní obsah

Házenkář Jícha: Nepostoupit? To si neumím představit

Úvodní zápas play-off o mistrovství světa čeští házenkáři prohráli v Srbsku 23:27. Největší hvězda českého týmu Filip Jícha však věří, že z postupu se bude nakonec radovat český výběr.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Házenkář Filip Jícha věří, že se z postupu na MS bude radovat on a jeho spoluhráči z reprezentace.

Článek

Nehrozí, že vás Srbové podruhé za sebou připraví o světový šampionát?

Jsem optimista a věřím, že čtyřbrankovou ztrátu z prvního utkání smažeme v domácí odvetě. V Niši bylo v hale vedro, těžko se mi tam dýchalo. I proto jsem nepředvedl výkon, na nějž bych mohl být pyšný. Zklamané mi však přišly oba týmy. My z naší katastrofální hry a Srbové, že toho nevyužili. Kdyby byli chytřejší, tak vyhráli o deset.

Sobotní odveta v Plzni bude jiná?

Doma snad dokážeme zahrát úplně odlišně. Čeká nás poslední zápas sezóny a nikdo nechce jít na dovolenou s tím, že v něm neuspěl. Neumím si představit, že bychom nepostoupili. Moc by mě mrzelo, kdybych musel zůstat zase sám trénovat v Kielu, když celý házenkářský svět pojede na šampionát do Švédska.

Uvědomujete si, že v reprezentaci je vaše role lídra ještě výraznější než v Kielu?

Cítím tlak a zodpovědnost, ale moje osobní očekávání jsou daleko větší, než má na mě okolí, i proto jsem byl z vlastního projevu v Niši tolik zklamaný. Nejde přitom jen o počet gólů, který dám. K dobrému pocitu musím prospět mužstvu výkonem.

Stihl jste už vůbec oslavit klubové triumfy, ať už prvenství v Lize mistrů, nebo obhajobu titulu v bundeslize?

Závěr sezóny je hektický, na pořádné slavení ještě nebyl čas. Moc si všech úspěchů vážím, ale jejich velikost mi teprve dojde, až budu v klidu na dovolené. Už příští týden se chystám s kamarády na golfovou tour po českých hřištích, tam si to užijeme.

Bude pro vás velkou změnou, že do Kielu přichází krajan Daniel Kubeš?

Na Dana se hodně těším. Je to výborný hráč, navíc můj velmi dobrý kamarád a znají se i naše rodiny. On je kus mého života a jsem rád, že si ho Kiel vyhlédl. Beru to i jako obrovské ocenění jeho defenzivních kvalit.

Reklama

Související témata: