Hlavní obsah

Basketbalisté Los Angeles Lakers obhájili prvenství v NBA

Basketbalisté Los Angeles Lakers obhájili prvenství v NBA. V sedmém finále porazili doma Boston 83:79, sérii vyhráli 4:3 a získali 16. titul. V dramatickém vyvrcholení sezony strhli vedení na svou stranu až šest minut před koncem, hosté v průběhu zápasu měli až třináctibodový náskok.

Foto: Alex Gallardo, Reuters

Basketbalisté Los Angeles Lakers se radují z vítězství v NBA za ročník 2009/10.

Článek

Boston v souboji dvou nejúspěšnějších týmů historie NBA vedl na zápasy 3:2 a měl na dosah svůj osmnáctý triumf. Ale Lakers v závěru stoprocentně využili výhodu domácího prostředí a oba zápasy v Los Angeles vyhráli.

"Jsem na hráče moc pyšný. Mají za sebou sto čtrnáct zápasů a ten poslední zvládli takhle skvěle, to je ohromná radost," řekl trenér vítězů Phil Jackson, který získal už jedenáctý prsten pro vítěze NBA a možná poslední, protože není jisté, zda bude pokračovat. Další titul má ve sbírce ještě z hráčské kariéry.

Největší hvězda Lakers Kobe Bryant mohl slavit titul už popáté, čímž vyrovnal legendárního Earvina "Magika" Johnsona. Ten mu také hned na hřišti blahopřál k vítězství i k ceně pro nejužitečnějšího hráče finálové série, kterou Bryant získal také loni.

"Tenhle titul je nejsladší, ale také nejtěžší," řekl Bryant po utkání, které mu osobně moc nevyšlo, protože se střelecky trápil. Z pole proměnil jen šest pokusů z 24. "Chtěl jsem ho získat strašně moc a někdy, když moc chcete, tak vám začne proklouzávat mezi prsty, ale kluci mi moc pomohli," děkoval Bryant spoluhráčům.

Přesto byl Bryant s 23 body i tentokrát nejlepším střelcem Lakers, ale klíčovou roli sehrál Ron Artest, jediný nováček v týmu v této sezoně. Dal 20 bodů včetně důležité trojky v závěrečné čtvrtině, díky níž se domácí po dlouhé době dotáhli na Boston. "Chtěl bych poděkovat všem a především své psychiatričce, ona mi pomohla, abych byl uvolněný," řekl Artest na palubovce v televizním rozhovoru.

V týmu poražených střílel nejlépe Paul Pierce s 18 body, ke kterým přidal deset doskoků. "Lakers si zaslouží uznání, byli ohromní," ocenil přemožitele trenér Celtics Doc Rivers.

Finále play off NBA - 7. zápas:
Los Angeles Lakers - Boston 83:79 (konečný stav série 4:3).

Reklama

Související témata: