Hlavní obsah

Jícha a Kysučanová jsou potřetí za sebou nejlepšími házenkáři

Sedmadvacetiletý vítěz Ligy mistrů Filip Jícha z bundesligového Kielu a o rok mladší Lenka Kysučanová z francouzských Met byli dnes v Plzni vyhlášeni nejlepšími českými házenkáři za rok 2009. Anketu vyhráli shodně potřetí za sebou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Český reprezentant v házené Filip Jícha

Článek

Nejužitečnější hráč lednového mistrovství Evropy Jícha zvítězil naprosto přesvědčivě a obdržel také poprvé udělovaný titul osobnost roku. Druhého brankáře Petra Štochla z Füchse Berlín porazil stejně jako před rokem o více než sto bodů. Třetí skončil Daniel Kubeš z Lemga, jenž bude od nové sezony hrát s Jíchou v Kielu.

Anketu ovládli hráči působící v německé bundeslize, v elitní desítce je jich polovina. Doplňuje je trio legionářů z Francie, Jan Filip hrající ve švýcarském Schaffhausenu a Ondřej Zdráhala z norského Bodö.

Legionářky opanovaly i stupně vítězek mezi ženami. Za Kysučanovou skončily Jana Simerská z Le Havre a Iva Zámorská působící v norském Byasenu. Ostatní hráčky v první desítce nastupují v domácí soutěži. Nejvýše z nich se umístnila čtyřiačtyřicetiletá brankářka Lenka Černá z Veselí nad Moravou, která je zároveň asistentkou reprezentačního kouče.

Nejlepším hráčem domácí extraligy byl v anketě podruhé vyhlášen Tomáš Mrkva z Karviné. Nejlepší českou hráčkou interligy se stala Helena Štěrbová z Veselí. Talenty roku byli vyhlášeni Roman Bečvář z Lokomotivy Plzeň a Lucie Satrapová z mistrovské Slavie Praha.

Anketa o nejlepší házenkáře ČR za rok 2009:
Muži: 1. Jícha (Kiel/Něm.) 185 bodů, 2. P. Štochl (Füchse Berlín/Něm.) 71, 3. Kubeš (Lemgo/Něm.) 65, 4. Filip (Schaffhausen/Švýc.) 45, 5. Galia (Lemgo/Něm.) 36, 6. Juříček (Montpellier/Fr.) 35, 7. Zdráhala (Bodö/Nor.) 27, 8. Nocar (Chambery/Fr.) 26, 9. Horák (Göppingen/Něm.) 24, 10. Sobol (Montpellier/Fr.) 5.
Ženy: 1. Kysučanová (Mety/Fr.) 100, 2. Simerská (Le Havre/Fr.) 90, 3. Zámorská (Byasen/Nor.) 65, 4. L. Černá 38, 4. Štěrbová (obě Britterm Veselí n. M.) 22, 6. Vítková (Slavia Praha) 12, 7.-8. K. Černá (Slavia), Luzumová (Písek) obě 10, 9.-10. Budayová, Poznarová (obě Zlín) obě 9.
Talent roku: Bečvář (Lokomotiva Plzeň) a Satrapová (Slavia Praha).
Nejlepší hráč extraligy: Mrkva (HCB Karviná).
Nejlepší hráčka interligy: Štěrbová.

Reklama