Hlavní obsah

Házenkář Filip Jícha: Sezóna z říše snů, jenže má hořkou tečku

Mohl by oslavovat, potřetí za sebou se stal nejlepším házenkářem České republiky. Jenže jen pár hodin před slavnostním vyhlášením ankety Filip Jícha těžce vstřebával vyřazení z bojů o postup na mistrovství světa, kam českou reprezentaci odkázala nedostatečná domácí výhra nad Srbskem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Český reprezentant v házené Filip Jícha

Článek

Jak se vyrovnáváte s neúspěchem v kvalifikaci o světový šampionát?

Je to veliká rána a zklamání, které hrozně bolí. Podruhé za sebou nám k postupu na mistrovství světa přes Srby chyběl jediný gól. Díky triumfům Kielu i povedenému mistrovství Evropy byla moje letošní sezóna z říše snů, bohužel ale dostala hořkou tečku.

Před odvetou jste neochvějně věřil, že v Plzni smažete čtyřgólovou ztrátu, kterou tým nabral v Niši. Proč se to nepovedlo?

V Srbsku jsme zahráli fakt katastrofálně. Doma to bylo přece jen lepší, ale asi jsme měli v první půli víc riskovat a hlavně využít útlumu Srbů, když se nám po změně stran povedlo získat vedení o potřebné čtyři góly. Udělali jsme tam ale chyby, které teď hodně mrzí. Ke konci nás už tlačil čas, možná chyběl i kousek štěstí při střelbě.

Měli jste i zoufale nízkou úspěšnost ze sedmimetrových hodů…

Bohužel patříme k zoufalým exekutorům sedmiček. Normální je úspěšnost kolem sedmdesáti procent, jenže my měli v kvalifikaci pouze třicet. Stačilo dát přitom jednu z těch sedmi neproměněných a mohli jsme jet na mistrovství.

Napadají vás ještě další příčiny vyřazení?

Hlavním problémem bylo neproměňování šancí, ale prali jsme se i s únavou a hráli dost na vůli. Rezervy byly taky v zabezpečení týmu, v tom se ale šťourat nechci. Možná jde o detaily, prostě jsme nesložili tu mozaiku potřebnou pro úspěch. Lednovým mistrovstvím Evropy jsme něco dobře nastartovali, teď ale znovu budeme na světovém šampionátu chybět a to je bezesporu krok zpátky.

Reklama

Související témata: