Hlavní obsah

Basketbalista Veselý letos kvůli kolenu za reprezentaci hrát nebude

PRAHA

Basketbalista Jan Veselý z Partizanu Bělehrad se letos neobjeví v české reprezentaci. Důvodem jsou podle účastníka letošního Final Four Evropské ligy zranění kolena a únava po náročné sezóně.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Český basketbalista Jan Veselý v dresu bělehradského Partizanu zavěšuje proti Maccabi Electra.

Článek

Dvacetiletý Veselý to oznámil písemně předsedovi České basketbalové federace Miroslavu Janstovi s tím, že v budoucnu je opět připravený reprezentovat.

"Hrát za národní tým pro mě vždy byla a pořád je velká čest. I přes letošní omluvu jsem nadále připraven reprezentovat svou zemi," napsal Veselý v prohlášení.

Hlavní tahoun Partizanu

Ostravský odchovanec, který letos odmítl účast v draftu do zámořské NBA, patří k největším evropským talentům. V letošní sezóně se zařadil k hlavním tahounům Partizanu Bělehrad, s nímž obsadil čtvrté místo v eurolize a vyhrál Adriatickou i srbskou ligu. Reprezentaci, která loni sestoupila do evropské B divize, ale v srpnových duelech se Slovenskem, Kyprem a Švýcarskem nepomůže.

Extrémně náročná sezóna

"K tomuto rozhodnutí mě vedly následující důvody: extrémně náročná sezóna, dlouhodobé fyzické a psychické vypětí a studijní povinnosti," uvedl Veselý. "Ke konci sezóny jsem se potýkal se svalovými potížemi a zejména s přetrvávajícími bolestmi kolena, které musím podle rozhodnutí klubových lékařů rehabilitovat v průběhu léta," dodal Veselý, který se zároveň omluvil i z reprezentace do 20 let. Tu v červenci čeká mistrovství Evropy.

Seniorské reprezentaci Veselého letošní absence tolik vadit nemusí. Původně sice měl národní tým bojovat o návrat z divize B do elitní skupiny, ale při změně systému a sloučení soutěží se v roce 2012 zapojí do kvalifikace o účast na ME v roce 2013. Letošní výsledky ale budou důležité kvůli nasazení do výkonnostních košů před losováním.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články