Hlavní obsah

Veřejnost se dozvěděla detaily Bryantova případu

Veřejnost se poprvé dozvěděla detaily kolem údajného znásilnění devatenáctileté recepční, kterého se měl 30. června v hotelu ve Vailu dopustit slavný basketbalista Kobe Bryant. Podle detektiva Douga Winterse, který při čtvrtečním předběžném líčení reprodukoval výpověď žalobkyně, Bryant dívku napadl zezadu, chytil ji za krk a přinutil k pohlavnímu styku

Článek

K události došlo po té, co Bryant začal s recepční flirtovat v hotelu ve Vailu, kam přicestoval, aby se na místní klinice podrobil artroskopické operaci kolena. Dívka ho doprovodila na pokoj a souhlasila s líbáním, k sexu však měla být přinucena. Basketbalista Los Angeles Lakers, který má se svou ženou Vanessou malou dcerku, ji prý chytil zezadu za krk, strhal z ní oblečení a znásilnil ji.

Po pětiminutovém vynuceném pohlavním styku se dívka musela umýt a upravit a zároveň ji Bryant údajně pod pohrůžkou dalšího násilí donutil ke slibu, že nikomu nic neřekne. K cestě na policii ji přiměl jeden ze zaměstnanců hotelu, který ji tentýž den po práci vezl domů.

Stopy krve na Bryantově tričku

Žalobkyně podle své výpovědi basketbalové hvězdě minimálně dvakrát jasně řekla, že o pohlavní styk nemá zájem. Na Bryantově tričku přitom byly nalezeny stopy krve žalobkyně, což potvrdily i testy DNA. Následná lékařská vyšetření navíc odhalila vaginální zranění, k nimž podle odborných posudků nemohlo dojít při dobrovolném pohlavním styku.

Tento důkaz však při křížovém výslechu napadla Bryantova obhájkyně Pamela Mackeyová, která se zeptala, zda mohou podobná zranění vzniknout u dívky, která měla během tří dní pohlavní styk se třemi různými muži.

Jméno žalobkyně by mělo být utajeno

Toto prohlášení rozčílilo soudce Fredericka Ganneta, který nechal vyklidit soudní síň a zavolal si právníky do své kanceláře. Předsedající soudce již dříve Bryantovu právničku upozornil, aby neopakovala jméno žalobkyně. Během pokládání otázek totiž celé jméno dívky, jejíž totožnost úřady úzkostlivě tají, zaznělo hned šestkrát.

Průběh předběžného líčení, které rozhodne, zda půjde Bryantův případ před porotu, právní experty překvapil. Odborníci totiž před jeho zahájením přepokládali, že Bryantovi obhájci se v zájmu oddálení zveřejnění choulostivých informací vzdají naděje na odvrácení procesu. Místo toho bylo jednání po šesti bouřlivých hodinách odročeno na středu 15. října.

Bryant asi v NBA chybět nebude

I tohoto jednání se bude muset osobně zúčastnit Bryant, jenž při první části předběžného líčení prakticky nedával najevo žádné emoce. Hráč Los Angeles Lakers tak bude muset vynechat další část přípravy svého týmu, který se na nadcházející sezonu NBA chystá na Havaji.

Případný soudní proces, jehož odvrácení je vzhledem k důkazům velmi nepravděpodobné, by měl být zahájen do šesti měsíců od ukončení předběžného líčení. Bryant, který je na svobodě díky kauci, však může souhlasit s jeho odložením a před porotu by tak mohl jít až po skončení sezony profesionální basketbalové soutěže. Pokud bude pětadvacetiletý basketbalista uznán vinným, hrozí mu až doživotí

Reklama