Hlavní obsah

Basketbalový Cleveland přišel o ikonu. LeBron James odešel do Miami

Hvězdný basketbalista LeBron James bude od nové sezony NBA hrát za Miami Heat Po sedmi letech tak jako volný hráč opouští Cleveland Cavaliars, kde neúspěšně usiloval o zisk titulu. Nyní věří, že se mu podaří trofej získat v Miami, kde by měl spojit síly s dalšími dvěma hvězdami Dwaynem Wadem a Chrisem Boshem.

Foto: Aaron Josefczyk , Reuters

LeBron James (23) v dresu Clevelandu

Článek

James prý souhlasil s výrazně nižším platem, než jaký mu nabízel Cleveland, aby mohl hrát s Wadem a Boshem a vytvořit tak tým schopný konkurovat v boji o titul současným vládcům soutěže Los Angeles Lakers. Finanční detaily jeho smlouvy se zatím dolaďují. Vše by mělo být uzavřeno do 24 hodin stejně jako smlouvy dosavadní opory Wadea a Boshe, který jako volný hráč přichází z Toronta.

"Nemohl jsem odolat tomu, co Miami udělalo pro to, aby uvolnilo místo pro nás tři. Wade a Bosh jsou skvělí hráči, dva z nejlepších, které vůbec mohu mít za spoluhráče. Proto věřím, že budeme opravdu silný tým," uvedl James na tiskové konferenci, kterou živě přenášela televizní stanice ESPN.

Stály o něj i další celky

O Jamesovy služby usilovaly i New York, New Jersey, Chicago a Los Angeles Clippers. V rozhodování pětadvacetiletého basketbalisty však sehrálo hlavní roli spojení s Wadem a Boshem, s nimiž získal zlato na olympijských hrách v Pekingu.

"Dává mi to tu nejlepší možnost získat titul a ne jen vyhrát základní část jako s Clevelandem," vysvětlil James. "Nikdy jsem nechtěl Cleveland opustit a moje srdce mu bude vždy patřit, ale tohle je pro mě ta největší možná výzva a já ji musel využít," řekl rodák z Ohia.

Křídelní hráč byl v posledních dvou letech vyhlášen nejužitečnějším hráčem soutěže, když vždy dovedl Cleveland k vítězství základní části NBA. V play off však pokaždé našel přemožitele.

Miami slavilo zisk titulu v roce 2006, kdy mužstvo táhli Wade se Shaquille O'Nealem, který nyní paradoxně působí v Clevelandu. Následně však tým prošel změnami a v uplynulé sezoně skončil na pátém místě Východní konference a vypadl hned v prvním kole play off s Bostonem. "Jsme nadšení, že se LeBron James a Chris Bosh rozhodli přidat se k nám a Dwaynu Wadeovi. Těšíme se na to, že tu vybudujeme něco, na co budou fanoušci Miami hrdí hodně dlouho. Cesta právě začíná," uvedl v prohlášení prezident miamského klubu Pat Riley.

Je to zrada, říkají v Clevelandu

Jamesovo rozhodnutí naopak hodně zklamalo majitele Clevelandu Dana Gilberta, podle kterého se hráč zachoval sobecky. Nyní prý má ještě větší motivaci získat s Cavaliers titul a ukázat, že to jde i bez Jamese. "Dnes se potvrdilo, jaký je James člověk. Pokud jsme chtěli získat titul pro Cleveland, tak po této ukázce sobectví a zrady mohu ujistit, že mám ještě větší motivaci titul získat," uvedl Gilbert v prohlášení. "Osobně se zaručuji za to, že Cleveland získá titul dříve než samozvaný bývalý 'Král'. Můžete si na to vsadit," doplnil.

Gilbert zároveň obvinil Jamese, že vypustil zápasy letošního play off s Bostonem a zavinil překvapivě brzké vypadnutí Clevelandu již ve 2. kole. "Vypustil to. Nejen pátý zápas, který jsme prohráli o 32 bodů, ale i druhý, čtvrtý a šestý. Podívejte se na záznam," řekl Gilbert v rozhovoru pro agenturu AP. Podle něj podobně James vypustil i šesté utkání série s Orlandem v roce 2009. "Na záznamu je to poznat, jen se podívejte, kolik měl střel," dodal.

Zklamání zavládlo i mezi fanoušky Clevelandu, kteří začali na protest pálit Jamesovy dresy. "Nevěřil jsem, že by doopravdy odešel. Je to, jako bychom přišli o titul střelou v poslední sekundě. Takové zklamání to pro nás je," uvedl patnáctiletý fanoušek Tom Sheehan.

Během sedmi let v Clevelandu James v průměru za zápas nastřílel 28 bodů, připsal si sedm asistencí a doskočil sedm míčů. Šestkrát se objevil v Utkání hvězd.

Reklama

Související témata: