Hlavní obsah

Ruští volejbalisté zkompletovali šestici finalistů Světové ligy

Ruští volejbalisté zkompletovali šestici účastníků finálového turnaje prestižní Světové ligy. V sobotu v americké Wichitě porazili domácí tým USA 3:1 a udrželi si před nimi první místo ve skupině C. Doplnili tak pořádající Argentinu, obhájce trofeje a úřadující mistry světa Brazilce, Kubu, Itálii a Srbsko. Závěrečný turnaj se uskuteční od 21. do 25. července v Córdobě.

Foto: David Veis, ČTK

Ilustrační foto

Článek

O trofej si naopak nezahraje ani jeden ze tří celků, s nimiž se v říjnu utkají na mistrovství světa v Itálii čeští reprezentanti. Bulharsko skončilo za Brazílii ve skupině A druhé, Francie s Čínou pak za oběma postupujícími z béčka Itálií a Srbskem.

Všech šestnáct účastníků odehrálo v základní části 12 zápasů. Nejúspěšnějším týmem byli brazilští šampioni, jedinou prohru si však připsali i Kubánci. Srbští volejbalisté prošli do finále jako nejlepší tým ze druhých míst.

Světová liga se hraje od roku 1990 a nejúspěšnější země Brazílie a Itálie mají shodně po osmi trofejích. Česká reprezentace se zúčastnila elitní soutěže jen jednou, premiérovou pozvánku dostala v roce 2003 a v Madridu ji tehdy přetavila v nečekané čtvrté místo.

Reklama

Související témata: