Hlavní obsah

Beachvolejbalisté Tichý a Dumek po prohře s Němci na ME skončili

BERLÍN

Čeští plážoví volejbalisté Martin Tichý a Jan Dumek prohráli ve svém posledním zápase v základní skupině B na mistrovství Evropy v Berlíně s německým párem Sebastian Dollinger, Stefan Windscheif 0:2 a turnaj pro ně skončil. V tabulce obsadili až čtvrté místo, třebaže měli stejně bodů jako jejich dnešní soupeři a Rusové Sergej Prokopjev a Jurij Bogatov, proti kterým si ve čtvrtek připsali jediné vítězství na turnaji.

Foto: www.jiri-reichl.cz

Ilustrační foto

Článek

O vyřazení Čechů rozhodla právě dnešní prohra s Němci, kteří se díky lepšímu vzájemnému zápasu posunuli na třetí místo, což jim dává naději na postup do osmifinále. Za normálních okolností při rovnosti bodů na druhém až čtvrtém místě rozhoduje o umístění ve skupině poměr míčů. Na evropském šampionátu se ale podle něj určuje jen druhý v pořadí, zatímco o týmu na třetím a čtvrtém místě rozhoduje jejich vzájemný zápas.

O tomto pravidlu prý čeští hráči však nevěděli. "Bohužel je to tak nastavené, že se s tím dá i taktizovat. My kdybychom s Němci prohráli dvakrát 0:21, tak oni mají nejlepší skóre, jsou druzí a my bychom byli třetí, protože máme lepší vzájemný zápas než Rusové. Je to absolutně nesportovní a nerozumíme tomuhle pravidlu," stěžoval si Dumek v rozhovoru s ČTK. Uznal však, že tato neznalost byla jejich chybou.

Devatenácté místo je velké zklamání

Čeští hráči tak i kvůli této podle nich nespravedlnosti odjíždějí ze svého prvního mistrovství Evropy hodně zklamaní. "Mysleli jsme si, že budeme třetí a že ještě třeba postoupíme. Devatenácté místo je velké zklamání, na ten postup jsme měli," soudil Dumek.

Český pár nasazený jako číslo 23 prohrál ve čtvrtek 0:2 s obhájci bronzu Pablem Herrerou a Adriánem Gavirou ze Španělska a porazil 2:0 ruskou dvojici. Čtrnáctým nasazeným Němcům dnes podlehl 17:21 a 14:21.

"Ten zápas se nám úplně nepovedl. Oni ale hráli výborně a hlavně výbornou obranou nás ubránili. Byly tam chvíle, kdy jsme se chytli, dotáhli jsme je, ale v podstatě oni byli furt nahoře, takže vyhráli zaslouženě," řekl Dumek po rozhodujícím duelu, kdy ještě netušil, že pro něj a jeho kolegu turnaj skončil.

Letošní haloví vicemistři ČR tak napodobili krajanky Karolinu Řeháčkovou a Michaelu Vorlovou, které po třech porážkách ve skupině na evropském šampionátu dohrály už ve čtvrtek.

Reklama