Hlavní obsah

Po americké misi za Veselou spěchal trenér basketbalistek k týmu

JINDŘICHŮV HRADEC

Pětidenní americká mise reprezentačního trenéra Lubora Blažka měla jediný cíl. Potkat se s Janou Veselou a vidět, jak jediná česká basketbalistka ve WNBA hraje v dresu Seattlu. Vybral si utkání v Connecticutu a málem ji v akci neviděl. „V předchozím utkání Veselá utrpěla tržnou ránu na obočí, takže musela na šití a sama říkala, že možná ani nenastoupí. Nakonec ale hrála asi 34 minut a dobře,“ líčí kouč.

Foto: David Veis, ČTK

Eva Vítečková (vlevo) před Polkou Skobelovou

Článek

Pro Blažka byla schůzka důležitá i proto, že Seattle využívá Veselou na jiném postu, než ji přísluší v reprezentačních plánech. „Tam ji tlačí hodně pod koš, my spíš chceme využít její rychlost i dobrou střelu zdálky na křídle. Mluvili jsme spolu asi dvě hodiny. Zajímal mě i její zdravotní stav a vysvětlili jsme si hodně věcí i ohledně systémů, které chceme hrát,“ říká Blažek spěchající hned po návratu ze zámoří do Jindřichova Hradce, kde národní tým podstupuje další zápasové testy před MS.

Šampionát začíná v Brně a Ostravě už za pět týdnů. Odpověď na otázku, kdy se i Veselá bude moci zapojit do přípravy, ale v zámoří nedostal. „Vše je vázáno na to, jak se bude Seattlu dařit v play off, které začne už příští týden. Pokud naplní roli favorita, budeme mít Veselou k dispozici nejdřív v polovině září,“ tuší Blažek. Šampión WNBA bude znám nejpozději 21. září, už o dva dny později však Česko hraje úvodní zápas mistrovství s Argentinou.

„Byl bych rád, aby se k nám Jana už brzy připojila, ale taky ji přeju v zámoří úspěch,“ je na vážkách kouč, který může mít radost, že pokračuje vítězné tažení jeho týmu přípravou. V úterý večer basketbalistky zdolaly rozdílem osmi bodů Polsko.

„Soupeřky nás potrápily agresivní hrou, takže bylo občas těžké najít pozici ke střelbě. Bylo to nesmírně užitečné utkání. Polky přebudovávají tým, ale do utkání šel tvrdě a my si mohli prověřit i různé typy obranné hry, včetně zóny,“ říká Blažek.

Přípravné utkání basketbalistek:
Česko-Polsko 80:72
Nejvíce bodů: Vítečková 18, Elhotová 15, Pecková 11, Zohnová 10 - Pawlaková 17, Lecijewská 15, Skobelová 11.
Ve středu se hraje v Jindřichově Hradci od 18 hodin odveta.

Reklama