Hlavní obsah

Sabonis a Divac míří do basketbalové Síně slávy FIBA

ŽENEVA

Legendární pivoti Arvydas Sabonis a Vlade Divac a dalších patnáct významných basketbalových osobností budou uvedeni do Síně slávy FIBA. Světová federace ocení u příležitosti zářijového mistrovství světa v Turecku hvězdy minulosti za úspěchy na olympijských hrách a MS a za jejich přínos sportu.

Foto: ČTK

Vlade Divac (vpravo) a Michael Jordan

Článek

Litevec Sabonis a Srb Divac patří k nejlepším evropským hráčům historie. Oba se prosadili i v zámořské NBA. Sabonis vyhrál ještě v dresu Sovětského svazu MS v roce 1982 a olympiádu o šest let později, po rozdělení země reprezentoval Litvu a přivedl ji ke dvěma olympijským bronzům (1992 a 1996). Divac, současný prezident Srbského olympijského výboru, zase pomohl Jugoslávii ke dvěma titulům mistrů světa (1990 a 2002) a dvěma olympijským stříbrům (1988 a 1996).

Oceněna byla například i Cheryl Millerová, olympijská vítězka (1984) a mistryně světa (1986) a také první žena, která v soutěžním utkání dokázala zasmečovat míč do koše. Dostalo se i na Brazilce Oscara Schmidta, který je olympijským rekordmanem se startem na pěti hrách a v počtu nastřílených bodů (1093).

Reklama