Hlavní obsah

Basketbalová federace rozšířila i nejbližší ME, ale Češi na něm hrát nebudou

ISTANBUL

Basketbalová federace FIBA dodatečně rozšířila počet účastníků mistrovství Evropy už pro příští rok v Litvě z 16 na 24 týmů, přestože se původně v takovém obsazení mělo hrát až na ME v roce 2013. Pro českou reprezentaci se však nic nezměnilo. Jako účastník divize B si na finálovém turnaji v Litvě nezahraje a v aktuální kvalifikaci jí jde nadále jen o nasazení pro los evropské kvalifikace, která odstartuje v roce 2012.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Naopak prostor se otevřel pro mužstva divize A, která původně na šampionát nepostoupila. A tak ze tří skupin, v nichž boje o postup skončily teprve v srpnu, postoupí vždy čtyři týmy. Spolu s deseti evropskými účastníky probíhajícího mistrovství světa tak má nyní jistotu startu v Litvě 22 mužstev, o dvě zbývající si zahrají v dodatečném turnaji Finsko, Maďarsko a Portugalsko. To jsou týmy, které skončily v kvalifikačních skupinách poslední.

Českou reprezentaci teď musí dvojnásob mrzet, že se v loňském roce nedokázala udržet mezi elitou, protože z letošních účastníků kvalifikace divize A nakonec nezbude na finálovém turnaji místo jen na jeden celek. Na ME 2011 bude navíc ve hře postup na olympijské hry v Londýně 2012.

Původně se za účasti 24 týmů mělo hrát až ME v roce 2013, na kongresu v Istanbulu u příležitosti mistrovství světa se ale FIBA rozhodla přistoupit na návrh pořadatelské Litvy na rozšíření i nejbližšího finálového turnaje.

"Rozšíření pole je výsledek rapidního výkonnostního posunu evropského basketbalu," řekl generální sekretář FIBA Europe Nar Zanolin. Upozornil, že na současném MS postoupilo devět z deseti evropských celků do vyřazovacích bojů. Vypadlo pouze Německo.

Českou reprezentaci čekají nadále jen boje v divizi B, která bude od příštího roku podle plánu reorganizace soutěže zrušena. Svěřenci Pavla Budínského vedou bez porážky čtyřčlennou skupinu v konkurenci Slovenska, Kypru a Švýcarska, odvetná část je čeká příští rok v srpnu.

Reklama