Hlavní obsah

Volejbalisty čeká Tunisko a závěrečné zúžení týmu na MS

PRAHA

Čeští volejbalisté míří mílovými kroky k závěrečné fázi přípravy na mistrovství světa. Od středy do pátku je čekají zápasy s Tunisem, po nichž trenéři zúží výběr na finální dvanáctku, která 22. září zamíří na šampionát do Itálie.

Článek

"Určitou představu máme, ale čeká nás ještě trénink a tři utkání, což by nám mělo napovědět," řekl trenér Jan Svoboda na tiskové konferenci. "Zkoušíme určitou variantu ve složení týmu. Tu si chceme vyzkoušet v zápasech a podle toho se rozhodneme," doplnil.

Před deseti dny vypadli po skvěle obsazeném turnaji v Polsku z týmu univerzál Jakub Novotný a smečař Marek Novotný. Aktuální čtrnáctku tvoří nahrávači Ticháček a Zapletal, univerzálové Štokr a David Konečný, libera Kryštof a Bence, smečaři Pláteník, Popelka, Hudeček a Hrazdíra a blokaři Holubec, Veselý, Sobotka a Petr Konečný.

"Zužování je strašně nepříjemný, protože já hráčům naprosto věřím, že do toho dávají všechno, a vím, že jedou na maximum, ale někdo to prostě odnese a na kýženou akci neodjede. Je to vždycky nepříjemná situace a dělá to mezi námi takové jizvy," řekl Svoboda.

Definitivní podobu dostane tým čtrnáct dnů před začátkem šampionátu. Je otázkou, zda je to brzy, nebo ne. Trenéři o termínu dlouho přemýšleli a jsou přesvědčeni, že je správný. "Je potřeba to udělat. Mezi hráči je cítit napětí, kdo odcestuje, a je nezbytné mít posledních deset dnů klid na přípravu," vysvětlil Svoboda.

Zúžení týmu umožní v posledních třech přípravných zápasech ve Svitavách s Kanadou ladit sestavu do finální podoby pro šampionát. Do toho Češi vstoupí 25. září a Svobodův výběr bude hrát v Turíně ve skupině E postupně s Francií, Čínou a favorizovaným Bulharskem.

Reklama