Hlavní obsah

Stolní tenistky jsou v šoku, zůstaly míček od postupu do čtvrtfinále

Martin KézrPrávo

České stolní tenistky porazily na ME v Ostravě Švédky, jenže o dvě hodiny později jim čtvrtfinále vzala výhra Bělorusek nad Maďarkami, po níž došlo k bodové rovností tří celků i shodě skóre z jejich vzájemných zápasů. Umístění ve skupině tak určily až sety vzájemných zápasů a ty domácím přisoudily Černého Petra. Mohou tak skončit nejlépe deváté.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Česká reprezentantka ve stolním tenisu Renáta Štrbíková na evropském šampionátu v Ostravě.

Článek

Bronz obhajující české hráčky s napětím sledovaly, jak mají jejich osud v rukou jiné. „Trochu jsem se toho jediného výsledku, která nás nepustí do elitní osmičky, obával. Přitom jsem stále věřil, že to dopadne nějak jinak. Nezažil jsem nikdy něco podobného,“ říkal trenér Miroslav Cecava.

„Je to hodně kruté, že čtvrtfinále bude bez nás. Byly jsme vlastně jediný míček od postupu, v tom posledním pátém zápase stačilo, aby Maďarka Tóthová proměnila proti Pavlovičové jeden ze dvou mečbolů...,“ svěřovala se se zarudlýma očima Iveta Vacenovská.

Základ k vítězství nad Švédkami položila Renáta Štrbíková vítězstvím nad jedničkou soupeřek Ekholmovou. „Hraje levou rukou, snažila jsem si ji dobře nastudovat z videa,“ říkala česká hráčka s tím, že svalové zranění, které utrpěla v sobotním večerním zápase s Běloruskami ,ani moc nevnímala. „Noha drží, mám ji pevně zatejpovanou a při hře na to vůbec nemyslím. Masér odvedl dobrou práci, důsledně si ji leduju,“ doplnila Štrbíková.

Druhý bod přidala Iveta Vacenovská: „Brzy jsme našla na Petterssonovou účinnou taktiku, pak už jsem si to utkání řídila podle sebe.“A švédský skalp byl dovršen výhrou Dany Hadačové. „Trefila jsem ze začátku pár těžkých balónků, to mě uklidnilo, a pak jsem si už věřila, že mě soupeřka nemá čím překvapit. Cítím, že se tu zápas od zápasu zlepšuji,“ vyprávěla olympionička z Pekingu.

Jenže všechny dobré pocity z výsledku i hry vzaly u českých reprezentantek o dvě hodiny později za své.

Soutěž družstev na ME ve stolním tenise
Ženy - skupina C: Česko–Švédsko 3:0 (Štrbíková–Ekholmová 3:1, Vacenovská–Petterssonová 3:0, Hadačová–Quachová 3:0), Bělorusko–Maďarsko 3:2.
Konečné pořadí: 1. Bělorusko 5 (8:6, sety 21:20), 2. Maďarsko 5 (8:6, sety 21:21), 3. Česko 5 (8:5, sety 18:19), 4. Švédsko 3 (2:9). Při bodové rovnosti tří družstev o umístění rozhodly sety ze vzájemných zápasů.

Reklama