Hlavní obsah

Basketbalistka Veselá vyhrála se Seattlem zámořskou WNBA

ATLANTA

Česká basketbalistka Jana Veselá vyhrála se Seattlem zámořskou WNBA. Její tým zvítězil ve třetím finále na palubovce Atlanty 87:84 a celkově v sérii triumfoval 3:0 na zápasy. Šestadvacetiletá křídelní hráčka nyní s týmem slaví titul, v pondělí by se mohla připojit k české reprezentaci, kterou ve čtvrtek v Brně čeká premiéra na domácím světovém šampionátu proti Argentině.

Článek

"Je to pro ni fantastický úspěch. De facto přišla, viděla a zvítězila, což se ne vždy podaří. Já jen doufám, že si svou vítěznou náladu přinese i do národního týmu," uvedl reprezentační trenér Lubor Blažek, který s Veselou počítá jako s jednou z tahounek.

"Když jsem byl před časem za Janou ve Spojených státech, tak jsem s lehkou nadsázkou říkal, že toto by byl ideální scénář. Odehrát vítězné finále na minimální počet zápasů, tak aby Jana mohla být co nejdříve zpátky v Evropě," podotkl český kouč.

 Další trofej do sbírky

Veselá si triumfem v zámořské soutěži připsala další cennou trofej do sbírky. V ní už se skví titul z mistrovství Evropy 2005, bronzová medaile ze stejné akce z roku 2003, titul juniorské světové šampiónky z roku 2001, euroligové vítězství s Brnem v roce 2006, tituly za vítězství v české lize s Brnem a s Valencií ve Španělsku.

Seattle ziskem druhého titulu v historii klubu korunoval skvělou sezónu. V základní části vyrovnal rekord soutěže v počtu 28 vítězství a v play off navíc neprohrál ani jeden ze sedmi zápasů.

Atlantě ke zdramatizování série nepomohl ani výkon Angel McCoughtryové, která nasbírala 35 bodů. V dresu Seattlu byla nejlepší Swin Cashová s 18 body, po patnácti přidaly Camille Littleová a Australanka Lauren Jacksonová, která k titulu nejužitečnější basketbalistky ligy přidala i ocenění pro nejlepší hráčku finále.

Za sedm minut tři body 

Veselá odehrála přes sedm minut a zaznamenala tři body a jeden doskok. Seattle se v zámořské soutěži z prvního titulu radoval v roce 2004, poté však pokaždé vypadl v prvním kole. Také u triumfu před šesti lety byla česká basketbalistka, když k vítězství ve finále nad Connecticutem pomohla Kamila Vodičková.

S ní byly tehdy v týmu i současné světové hvězdy Sue Birdová a Jacksonová, které by se nyní měly připojit ke svým reprezentačním celkům stejně jako Veselá. Totéž platí i o Cashové a Rusce Světlaně Abrosimovové. Z kádru Atlanty čeká španělský národní celek na americkou rodačku Sancho Lyttleovou, brazilský tým doplní Isiane Castrová-Marquezová a Erika Desouzaová, Jelena Levčenková bude reprezentovat Bělorusko a za USA bude hrát McCoughtryová.

Finále basketbalové WNBA - třetí zápas:
Atlanta Dream - Seattle Storm 84:87 (44:43).
Nejvíce bodů: McCoughtryová 35, Castrová-Marquesová 21, Millerová 12 - Cashová 18, Jacksonová, Littleová obě 15, Birdová 14, ...Veselá 3. Konečný stav série: 0:3.

Reklama