Hlavní obsah

Basketbalistky v předposlední přípravě před MS porazily Čínu

PRAHA

České basketbalistky v předposledním přípravném utkání před domácím mistrovstvím světa porazily v Praze dalšího účastníka šampionátu Čínu 71:65. K výhře nejvíc přispěla kapitánka Hana Horáková, autorka 16 bodů.

Článek

Tým kouče Lubora Blažka už nyní čeká jen pondělní generálka v Brně s výběrem USA bez účasti veřejnosti za "zavřenými dveřmi". Ve čtvrtek Češky absolvují rovněž v jihomoravské metropoli premiéru na šampionátu v duelu s Argentinou. V základní skupině pak ještě narazí na Rusko a Japonsko.

"Je to cenné vítězství, má hodnotu, ale na druhou stranu tam byly i rezervy hlavně v útočné fázi. Nechodili jsme moc přímočaře do koše, pořád jsme hledali lépe postavené spoluhráče. Chyběla nám i drzost v zakončení a lepší proměnění jasných pozic. To bychom mohli vyhrát i větším rozdílem," řekl Blažek.

Hráčky dostaly na nadcházející víkend volno, znovu se sejdou až v pondělí v Brně, kdy by se k nim už měla připojit i Jana Veselá. Ta dnes se Seattlem vyhrála zámořskou WNBA a brzy by měla doplnit i reprezentaci. Na její soupisce zatím figuruje včetně Veselé čtrnáct hráček, do mistrovství může zasáhnout jen dvanáct z nich. Blažek by měl finální nominaci oznámit v úterý, nebo ve středu.

Český tým bez nemocné Romany Hejdové se v přípravě utkal s čtvrtým týmem poslední olympiády v přípravě už počtvrté a získal třetí vítězství. Číně podlehl pouze v jediném utkání, v polovině června v Trutnově o čtyři body. Byla to jediná porážka českých hráček v přípravě.

Dnes se domácí hráčky dostaly do výraznějších problémů jen ve třetí čtvrtině, kdy ztratily vedení a prohrávaly o šest bodů. V tu chvíli doplácely na neproměněné jasné pozice v útoku a na druhé straně měly problémy s rychlým přechodem Číny, které v tu chvíli vycházely i sehrané akce podkošových hráček.

Domácí basketbalistky ale zabraly, kouč Blažek zastavil nástup Asiatek střídáním a jeho týmu pomohlo hlavně nasazení tahounky Horákové, která strhla spoluhráčky k obratu. Sama nastřílela důležité body, i její zásluhou se družstvu povedla klíčová třináctibodová šňůra, po níž Češky odskočily do rozhodujícího trháku. "Ale máme na to hrát ještě lepší basket. Až odezní únava a nastane ještě větší soustředění související s šampionátem, mělo by to ještě jít nahoru," věřil Blažek.

Česká republika - Čína 71:65 (18:15, 40:40, 57:52)
Nejvíce bodů: Horáková 16, Elhotová 12, Vítečková 11, Šujanová 7, Pecková 6 - Kuan Sin 10, Čchen Siao-ťia a Ma Ceng-jü 9. Diváci: 150.

Reklama

Související témata: