Hlavní obsah

Volejbalisté odletěli na MS do Itálie pro postup ze skupiny

PRAHA

V první řadě postoupit ze skupiny a případně poprvé v historii samostatné České republiky skončit do dvanáctého místa. S takovým cílem dnes odletěli volejbaloví reprezentanti na mistrovství světa do Itálie.

Článek

"Vyrážíme v dobré náladě a doufáme, že se budeme v dobré taky vracet," řekl ČTK trenér Jan Svoboda krátce poté, co do haly ruzyňského letiště napochodovala dvanáctka jeho svěřenců. "Prvořadý cíl je postoupit z co nejlepšího místa ze skupiny a vytvořit si podmínky pro další fázi, pro tříčlennou skupinu," řekl kouč.

Češi vstoupí do šampionátu sobotním duelem s Francií, pak je čeká Čína a na závěr turínské základní skupiny Bulharsko. Do dalších bojů postoupí tři týmy, přičemž z hlediska příštích soupeřů je samozřejmě lepší být co nejvýše.

"Jedeme s tím, že ze skupiny opravdu postoupíme. Naše šance jsou přes Francii a Čínu, na Bulhary ještě nemáme," řekl nahrávač Lukáš Ticháček. "Chceme hrát dobrý volejbal, soustředit se na každý zápas a nekoukat na výsledek a uvidíme," řekl univerzál Jan Štokr.

Na uplynulých dvou šampionátech skončili Češi těsně za elitní dvanáctkou. Letos by teoreticky mohli prorazit výš. "Je to můj sen, ale nemluvím o něm nahlas," řekl trenér Svoboda. "Karty jsou otevřené, když vyhrajem zapas navíc, můžeme vklouznout do první dvanáctky," řekl na serveru volejbalového svazu Jiří Popelka, který jede na třetí MS.

Sestavu Svoboda neprozradil

Závěrečnou přípravu absolvovali volejbalisté v Olomouci. Některé hráče trápilo nachlazení a zranění, ale trenér věřil, že úderem soboty budou všichni připraveni nastoupit. Sestavu, kterou pošle na Francii, ale neprozradil. "Představu o sestavě máme, ale před sebou ještě den a půl tréninku a uvidíme v sobotu ráno," řekl Svoboda.

Důležitý pro vývoj skupiny bude právě úvodní duel s Francií. Kapitán Ondřej Hudeček vyhlásil, že Češi na soupeře vletí bez strachu a bojovně. "Víme, že když budeme hrát dobře, tak je můžeme porazit, ale nesmíme propadat panice, když to nevyjde," pronesl kapitán.

Francie ale patří k nevyzpytatelným soupeřům. Má zkušenosti ze Světové ligy a umí zahrát na turnajích. Na loňském ME postoupila až do finále a získala stříbro. "Hrají pořád ve stejném složení, bude to nepříjemný oříšek," řekl Svoboda. "Jejich síla je v obraně, kterou mají skoro nejlepší na světě, ale dají se udělat hlavně na útoku a ubránit je nad sítí," uvažoval Hudeček.

Úvodní zápas českých volejbalistů s Francií na šampionátu začne v sobotu v Turíně v 17:00. Přímo ho vysílá Sport 1.

Reklama