Hlavní obsah

Volejbalisté mají po výhře nad Bulhary šanci na nejlepší dvanáctku

TURÍN

Českým volejbalistům se po výhře nad Bulharskem otevírá na mistrovství světa šance probojovat se mezi nejlepších dvanáct týmů, což se jim v historii samostatné republiky nepovedlo.

Foto: Massimo Pinca, ČTK/AP

Český volejbalista Petr Pláteník (zády) smečuje v zápase s Francií. Archivní foto.

Článek

"Patříme dlouhodobě do skupiny kolem patnáctého místa na světě a teď máme velkou šanci postoupit dál, což by byl velký úspěch. A my se tam pokusíme proklouznout," řekl trenér Jan Svoboda Radiožurnálu. "Musíme to brát jako před mistrovstvím a nekoukat, kam až můžeme dojít. Musíme hrát zápas od zápasu a hrát v daný okamžik," řekl univerzál Jan Štokr, který v utkání s Bulhary získal 19 bodů.

Dnešní zápas odehráli Češi bojovně stejně jako proti Číně o den dříve, ale přidali na kvalitě. "Byli jsme uvolnění a šli jsme do toho, že nemáme co ztratit a jen získat. Dostali jsme se do extáze a prostě jsme to dokázali," usmíval se smečař Petr Pláteník.

Kouč Svoboda tradičně nevyzvedl žádného ze svých hráčů. Potěšili ho všichni - ti co odehráli celý zápas, libero, nebo střídající hráči na příjmu. "Každou chvilku někdo pomůže. Platí naše otřepané, že hrajeme jako tým," řekl Svoboda a v očích se mu zaleskly slzy štěstí. "Nevím, jestli mě to dojalo, ale musím kluky pochválit, hráli skvěle."

Češi se díky postupu z druhého místa ocitnou ve skupině spolu s Kamerunem, který vyřadil Austrálii. "Je to perfektní, tohle jsme si přáli," řekl Pláteník. "Musíme se na Kamerun připravit, ale otázka je, ne co bude hrát soupeř, ale jak zahrajeme my," řekl kouč.

Čechy čeká stěhování z Turína do Ancony a Svoboda si před pokračováním turnaje přál jediné: "Aby nám tohle vydrželo dál. Vím, že tohle mužstvo takhle hraje, jenom to musíme prodat."

Reklama

Související témata: