Hlavní obsah

Volejbalisté doufají, že v druhé fázi MS využijí i servis

Naplno využít kvalit svého servisu a za pomoci maximálního výkonu spojeného s tradiční bojovností znovu zaskočit favorita. O to se pokusí čeští volejbalisté v prvním utkání osmifinálové skupiny mistrovství světa v Anconě, kde se ve čtvrtek od 17:00 střetnou s Američany, olympijskými vítězi z Pekingu 2008. V základní skupině v Turíně nedokázali Češi kvůli světlům v hale podávat podle svých předpokladů. V úterý se ale přesunuli autobusem do 580 km vzdálené Ancony, kde už by mělo být vše v pořádku a hráče by na servisu nemělo nic omezovat.

Foto: Massimo Pinca, ČTK/AP

Petr Plátenik (vlevo) na síti v zápase Čechu proti Francii.

Článek

"Servis bereme jako jednu ze základní činností, na kterých stavíme, a věřím, že tahle zbraň tady (v Anconě) bude přínosem," řekl trenér Jan Svoboda Radiožurnálu.

Český výběr je po nečekané výhře nad Bulhary v posledním utkání ve skupině v dobrém rozpoložení. Ani náročný přesun nikoho z hráčů nerozhodil. "Určitě jsme v pohodě. Neslyšel jsem slovo, že by si někdo stěžoval," řekl kouč.

Doufal, že i Američané jsou podobně jako Bulhaři k poražení. "Potřebujeme odehrát zápas na maximum s maximální bojovností a pak máme šanci," konstatoval Svoboda.

Američané jsou v Itálii téměř ve stejné sestavě jako předloni v Pekingu. Z vítězného týmu jim chybí pouze nahrávač Lloy Ball. Jinak trenér Alan Knipe staví především na výkonech univerzála Claytona Stanleyho a smečaře Williama Priddyho. "Mají to na nich postavený a je to doplněný o dobrý blokaře," uvedl univerzál Jan Štokr.

Na minulém MS před čtyřmi lety v Japonsku prohráli čeští volejbalisté s týmem USA 1:3. "Jejich základ družstva je až na chybějícího Balla stejný jako na olympiádě. Mají pět hráčů z ruské ligy, kteří to odehrají," řekl Svoboda.

Nejlepší český smečař Jiří Popelka uvedl, že Američané udělali velký krok dopředu. "Nemají vyloženou slabinu, hrají týmový volejbal jako my. Ale když budeme pokračovat ve výkonech a hře, které předvádíme, tak i proti nim bychom mohli mít šanci," věřil Popelka.

Čtvrteční duel České republiky s USA vysílá přímo od 17:00 Sport1. Tamtéž bude k zhlédnutí i další zápas týmu v sobotu proti překvapení turnaje z Kamerunu. Jedna výhra teoreticky zajistí českému výběru postup do elitní dvanáctky šampionátu, což se od roku 1990 nepodařilo.

Reklama