Hlavní obsah

Trenér volejbalistů Svoboda: Brazilci ostudně zneužili systém mistrovství světa

ŘÍM/PRAHA

S českými volejbalisty už v Itálii porazil silné Bulhary a olympijské vítěze z USA. Postup mezi nejlepší dvanáctku světového šampionátu ale trenérovi Janu Svobodovi nestačí. Rád by, aby v pondělí jeho tým přivedl do úzkých i fenomenální Brazilce. Zvlášť poté, co předvedli v osmifinálové skupině, kdy cíleně prohráli s Bulharskem, aby ve čtvrtfinálové fázi měli za soupeře ‚slabší‘ Čechy a Němce.

Foto: Sandro Perozzi, ČTK/AP

Trenér českých volejbalistů Jan Svoboda při utkání s Kamerunem.

Článek

Prošli jste mezi nejlepších 12 týmů mistrovství světa, porazili jste minule bronzové Bulhary, olympijské vítěze z USA. Cítíte teď větší respekt ostatních týmů?

Respekt asi ne, ale jsme chválení. Jednak se náš volejbal líbí a taky působíme bezproblémově a skromně.

Za klíčový byl považován úvodní duel s Francií, který jste prohráli. Kde se pak v týmu vzala síla, která ho nakopla k senzačním výhrám?

První zápasy byly dost nervózní. S Francouzi jsme prohráli v tie breaku, potřebovali jsme porazit Čínu. Jakmile se to povedlo, sebevědomí hodně narostlo.

Teď vás čekají Brazilci. Souhlasíte, že si víkendovou porážkou s Bulharskem vlastně vybrali čtvrtfinálovou skupinu, kde je právě váš tým a Němci.

Určitě. Ten zápas byl ostudný. Bulhaři nechali nejlepší hráče na tribuně, evidentně taky nechtěli vyhrát. Brazilci to zase pojali tak, že přihrával univerzál... Přišlo 5 tisíc diváků, kteří ten zápas propískali a nakonec se i otočili zády k hřišti.

Vám se líbí letošní systém, kde se v každé fázi začíná úplně od začátku?

Docela se mi líbil. Pamatuju turnaje se šestičlennými skupinami, kde po dvou zápasech už vlastně nebylo oč hrát. Ale ukázalo se, že tenhle nový systém se dá taky zneužít. A přesně to Brazilci udělali.

Neříkáte si, že právě kvůli tomu co předvedli, by nebylo špatné ukázat jim, že se přepočítali?

Jasně, že jo! Brazílie kraluje světovému volejbalu deset let, ale jde o jedno utkání. Uvidíme. Skupina o 9. až 12. místo se hraje ve Florencii, ale my bychom rádi do Modeny (o 5.-8. místo), případně do Říma (1.-4.). To by byl sen.

Nevadí vám to dlouhé cestování? Z Turína do Ancony, teď zase z Ancony do Říma.

První přesun trval pět a půl hodiny autobusem.Ten druhý asi čtyři hodiny, to už se dalo vydržet. Spíš jde o zvykání na nové haly. Turínská byla kvůli osvětlení dost strašidelná, teď už by to mělo být v pořádku.

Vy nerad chválíte jednotlivce, ale kdo je pro vás momentálně nepostradatelný?

To je těžký... Hráči základní šestky jsou všichni hodnocení hodně vysoko. Začíná to smečaři Popelkou a Pláteníkem, skvělou formu má Štokr. Ticháček přihrává naprosto suverénně, Kryštof hraje bez chyb. Středáci uhráli víc bodů než spousta smečařů z jiných týmů. Taky věřím, že kluci z lavičky nám ještě v těžkých chvílích hodně pomůžou.

Říká se, že inspirací pro české basketbalistky při jejich tažení na mistrovství světa, bylo právě vaše vítězství nad Američany. Může to fungovat i obráceně?

Viděli jsme zápas holek s Austrálií a strašně jsme jim drželi palce. Určitě je to pro nás výzva. Ale pořád je tu velký rozdíl. Basketbalistky jsou dlouhodobě ve špičce. Naše výkony v Itálii jsou velkým překvapením.

Kdy hrají Češi ve čtvrtfinálové skupině
Pondělí 4. října: Brazílie (od 21 h)
Úterý 5. října: Německo (od 21 h)
Přímé přenosy vysílá Sport 1.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články