Hlavní obsah

Volejbalisté s mistry světa z Brazílie prohráli až po pětisetové bitvě

PRAHA-tv

Vítězná série českých volejbalistů na mistrovství světa v Itálii skončila ve čtvrtfinálové skupině. S obhájci titulu z Brazílie bojovali dlouho statečně a vedli dokonce 2:1 na sety, přesto nakonec zápas ztratili v pětisetové bitvě. Porážka znamená, že je na šampionátu nejspíše čeká hra o páté až osmé místo, postup do semifinále už je jen teorií. V úterý nastoupí proti Německu.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Čeští volejbalisté v zápase proti Brazílii

Článek

V prvním setu byli čeští volejbalisté Brazilcům více než vyrovnaným soupeřem a nějaký čas i vedli skóre, ale několik nepovedených podání jim ubíralo na suverenitě. Snad jen Pláteník dokázal favorita dostat pod krátkodobý tlak. V závěru se ale Brazilci odpoutali na rozdíl pěti bodů a proměnili druhý setbol.

Druhý set ale začal český tým výborně a i když brzy ztratil vedení, za stavu 11:11 zase otočil skóre ve svůj prospěch. Těžili jsme především z výborných smečí Štokra a obětavosti při blocích, vyšlo i zařazení Hudečka do hry, i proto jsme vedli už 21:18. V závěru setu Brazilci dvakrát zakončili do autu a přestože první setbol odvrátili, Lucas set zakončil podáním do sítě.

Brazilec Murilo Endres smečuje přes Jiřího Popelku na mistrovství světafoto: Reuters/Alessandro Bianchi

I ve třetí sadě byli Češi lepším týmem. Hudečkovi se dařilo při podání, Konečný s Ticháčkem drtili soupeře u sítě. A když přišlo zakolísání, dokázali úspěšně měnit rytmus hry. Po brazilském trojbloku bylo srovnáno na 18:18, ale vzápěti přišly zbytečné chyby Jihoameričanů. Třetí set jsme vyhráli 25:23.

Obhájci titulu překvapivě zjistili, že jim teče do bot a vrhli všechny síly do dalšího dějství. Zprvu se zdálo, že by se jim to po sérii bodů mohlo i povést, ale čeští reprezentanti brzy zase srovnali krok. Především Dante a Murilo Endres však táhli svůj tým a i jejich zásluhou udrželi Brazilci čtyřbodový náskok až do konce.

Češi nezachytili ani nástup Brazílie do pátého setu. Murilo Endres na síti kraloval - nejprve šikovně přehodil dvojblok, pak zase famózně smečoval, a Češi náhle museli dohánět už pětibodové manko. A když už se jim podařilo zahrát úspěšný úder, pokazil jej vzápětí špatný servis. Za stavu 6:14 sice dva mečboly dokázali odvrátit, na víc to ale nestačilo.

Mistrovství světa ve volejbale 2010:
Česká republika - Brazílie 2:3 (-20, 22, 23, -21, -8)

Reklama

Související témata: