Hlavní obsah

Unavení volejbalisté nestačili na Německo a do semifinále nepostoupí

ŘÍM

Čeští volejbalisté prohráli ve druhém kole čtvrtfinále mistrovství světa s Německem 0:3 (23, 18, 13) a ztratili šanci na postup do semifinále turnaje. Reprezentanty čekají zápasy o konečné 9. až 12. místo ve Florencii.

Foto: Massimo Pinca, ČTK/AP

Petr Plátenik (vlevo) na síti

Článek

V pondělí večer vedli Češi nad Brazílií 2:1, ale v závěru favoritovi nestačili a podlehli 2:3. K utkání s Německem nastoupili sedmnáct hodin poté a prohra je odsoudila na chvost skupiny.

"Gratuluji Němcům, hráli od začátku dobře a byli lepší," řekl stroze český trenér Jan Svoboda na tiskové konferenci. "Byl to náš nejhorší zápas na turnaji ve všech směrech. Nedokázali jsme zastavit německý útok. Možná jsme prohráli, protože jsme byli unavení po pěti setech s Brazilci, ale musíme přiznat, že Němci hráli mnohem lépe než my," řekl kapitán týmu Ondřej Hudeček na serveru FIVB.

Volejbalisté nastoupili s tradiční sestavou, jen Hudeček nahradil na smeči Popelku. První míče patřily českému výběru, ale pak se po jeho chybách a tvrdých útocích Grozera dostali Němci do náskoku, který si udrželi až do konce sady. To už Němcům nahrával Tischer, který střídal zraněného Steuerwalda.

Na českém týmu se projevila únava. Týmu chyběla jiskra z předešlých zápasů a skvělých výher nad Bulhary nebo Američany.

Hráči kupili individuální chyby. Pláteník trefil smeč mimo, stejně se vedlo Štokrovi a do hřiště nespadl ani technický pokus. Trenér zkusil hru oživit a poslal na nahrávku Zapletala místo Ticháčka, ale rozjetý německý útok se v druhém setu už nepovedlo zastavit.

Už ve druhém setu se do hry dostala skoro celá lavička, ale změna nepřišla. Unavení Češi byli ve všech činnostech pomalejší a neměli energii, a proto nevykřesali ani špetku naděje na obrat. I v třetí sadě brzy ztráceli a celý zápas prohráli za hodinu a osm minut.

"Byl to náš nejlepší výkon na turnaji, konečně jsme hráli uvolněně," řekl kapitán Björn Andrae. Němci tak skončí nejhůře osmí. "Tím jsme splnili cíl, všechno ostatní bude bonbonek. Ale my mlsáme rádi a chceme Brazílii porazit." Pokud uspějí, mohli by získat medaili podruhé v historii po titulu výběru NDR v roce 1970.

Do semifinále postoupili jako první Srbové, kteří zdolali Rusko 3:1 a vyhrají skupinu P. Ruským volejbalistům se tak nevyplatilo v předchozí fázi turnaje vypustit zápas se Španělskem, čímž se vyhnuli čtvrtfinálové skupině s Brazílií.

Mistrovství světa ve volejbalu mužů, čtvrtfinálová část:
Skupina R (Řím):
Česko - Německo 0:3 (-23, -18, -13)
Rozhodčí: Bjeličová (Srb.), Sakaide (Jap.). Čas: 68 min. Diváci: 500.
Česko: Veselý 3, Štokr 6, Pláteník 11, Hudeček 6, P. Konečný 2, Ticháček, libero Kryštof - D. Konečný 2, Zapletal 1, Holubec 5, Popelka.
Německo: Steuerwald 2, Andrae 11, Dunnes 5, Böhme 3, Grozer 15, Kromm 16, libero Tille - Tischer, Schwarz.
Tabulka:
1. Německo1103:02
2. Brazílie1103:22
3. Česko2022:62

Reklama

Související témata: