Hlavní obsah

Brno vede spor o Blahůškovou

Martin Kézr, Čestmír Folk, Právo

O nejlepší basketbalistku nedávného mistrovství Evropy se přetahují Brno a španělské Vigo, spor rozřeší zřejmě až arbitráž FIBA. Lucie Blahůšková chce hrát v cizině a také už tam několik dní trénuje, přestože má v dosavadním klubu platnou smlouvu do 30. června 2004.

Foto: DPA/EPA

Lucie Blahůšková (v bílém) bojuje o míč s nejlepší belgickou hráčkou Ann Wautersovou.

Článek

Na výzvy, aby se vrátila do Brna, 23letá hráčka nereaguje. "Trénuji ve Vigu a doufám, že tu budu moci zůstat. V Brně mi během léta slíbili odchod do zahraničí, ale po evropském šampionátu sdělili, že mě buď prodají dráž, nebo tam zůstanu," líčila Blahůšková do telefonu ze Španělska.

"Není to pro mne příjemná situace, ale beru to jako spor mezi dvěma kluby a jen čekám na konec jednání, abych se zachovala podle rozhodnutí FIBA. Jestliže mi nařídí vrátit se, okamžitě přiletím domů," dodala.

Rozhodnutí do konce října

Arbitráž FIBA celý případ projedná až 31. října. "Přijde nás to na spoustu peněz, ale nevím, co by se muselo stát, abychom spor prohráli. Právo je na naší straně," tvrdí manažer Gambrinusu JME Brno Jiří Hamza a objasňuje průběh celé kauzy.

"Koncem července jsme uzavřeli s Vigem předběžnou smlouvu o přestupu Blahůškové, podle níž se měl s námi španělský klub do 1. září finančně vyrovnat. Jenže nikdo nám nic neposlal a tím předběžná smlouva podle dohody zanikla. Až s třítýdenním zpožděním se Vigo ozvalo, že potřebuje číslo našeho konta, které však bylo napsáno na dohodě, a vzápětí odlákalo Blahůškovou, jenž nám ale mezitím podepsala licenci pro Euroligu."

Najít k sobě cestu

Hamza předpokládá, že se reprezentační pivotka nejpozději začátkem listopadu vrátí do Brna. "Jinak to ani dopadnou nemůže. Pak si musíme společně s trenérem Bobrovským sednout s Blahůškovou a vše v klidu vyříkat. Je možné, že se domluvíme na jejím odchodu, třeba i do Viga, ale klidně může odehrát sezónu v Brně a třeba jí zde nabídneme i prodloužení smlouvy," vypočítal různé možnosti Hamza.

Kouč Brna i reprezentace Jan Bobrovský chápe snahu Blahůškové změnit dres. "Jenže absolutně nenašla správnou formu, jakým způsobem odejít. Při návratu z evropského šampionátu mě na letišti ujišťovala, že se rozhodně zapojí do přípravy v Brně. Místo toho se vydala do Viga, což nepovažuji za příliš férové. Pevně ale věřím, že situace je nadále řešitelná. Pozice Blahůškové v družstvu Brna se výrazně zlepšila a po úspěchu na ME její role v týmu ještě nabyla na důležitosti. Chce to ovšem znovu najít k sobě cestu."

Její cena stoupla

Kdyby Blahůšková přece jen odešla, Brno by žádalo větší odstupné, než je částka z předchozí dohody s Vigem, která má být kolem 30 tisíc eur. "Na ME její hodnota rapidně vzrostla," prohlásil manažer. "Pokud by ale trucovala, přichází v úvahu i tvrdší řešení," naznačil Hamza, že by hráčka mohla zůstat na nějaký čas bez basketbalu.

Reklama

Související témata: