Hlavní obsah

Liga basketbalistů začne bez Nymburka, hraje se už podle nových pravidel

PRAHA

Dvacetikolová základní část pouze s jedenácti týmy a bez obhájce titulu Nymburka, který startuje v Jadranské lize a do nejvyšší domácí soutěže se vrátí až koncem února. Taková bude letošní Mattoni NBL, jež startuje zítřejší předehrávkou úvodního víkendového kola mezi Brnem a Pardubicemi.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Basketbalisté Nymburka se do bojů o český titul zapojí až v únoru.

Článek

„Jsme moc rádi, že ligové kluby umožnily Nymburku působení v Jadranské lize i jeho návrat do bojů o český titul, moc si té vstřícnosti vážíme,“ říká nymburský manažer Jiří Zídek, jehož klub sedí už sedm let po sobě pevně na českém trůnu. „Domácí soutěž pro základní části ztrácí dominantní tým, o to napínavější může být boj o čelo tabulky a těšíme se, jak dopadne konfrontace v nadstavbě, kdy se Nymburk zase zapojí,“ dodává předseda Asocicace ligových klubů Zdeněk Bříza.

Nováčky jsou Plzeň, která se mezi elitu dostala po odřeknutí postoupivší Sparty, a Svitavy, které zakoupily licenci od Poděbrad. Po dvaceti kolech si pět nejlepších celků mezi sebe rozdělí odměnu dva milióny korun a postoupí do skupiny A1, kde se k nim přidá Nymburk, aby pak hrály každý s každým celkem deset kol, přičemž výsledky ze základní části se nezapočítávají.

Na čtyři vítězné zápasy se hraje až finále

Ve skupině A2 (o 7.-12. místo) se výsledky ze základní část ligy započítávají a hraje se v ní také o čtyři místa v předkole play off. Jeho vítězové postoupí do čtvrtfinále, hraného už na 3 vítězné zápasy. V celé vyřazovací části, která začne v polovině dubna, platí zásada, že pokud zvítězí hůře postavený tým, tak přebírá práva vyřazeného týmu.

Až finálová série play off se hraje na 4 vítězství, mistra budeme znát nejpozději 12. června 2011. Třetí skončí ten z poražených semifinalistů, který bude mít lepší umístění z nadstavbové části ligy. Každý klub smí v zápase využít maximálně sedm cizinců, z toho jen tři mohou být ze zemí mimo EU či z jiného kontinentu. Do této kvóty se vejde i Nymburk, která má v kádru vedle tří Američanů také Nissima z Izraele, který však vlastní i francouzský pas. Celkem bude v Mattoni NBL působit 42 cizinců v desíti klubech, přičemž nejvíc po šesti jich mají medailisté minulé sezóny Prostějov a Nový Jičín.

Jedině na soupisce Plzně nenajdete hráče ze zahraničí. Výraznou novinkou, kterou fanoušci ihned zaregistrují, je i změna pravidel FIBA platná od 1. října, ale ještě neuplatněná na světovém šampionátu žen. „Nejzásadnější je posun tříbodové čáry o půl metru na 6,75 metru a vymezené území pod košem je nově určeno obdélníkem na hrací ploše místo dosavadního lichoběžníku,“ připomíná sportovní ředitel ligy Zdeněk Ringsmuth. Částečně se mění si časový limit pro útok. „Jestliže má být po faulu nebo zásahu nohou hráče bránícího celku na jeho obranné polovině nařízeno nových 24 vteřin k útoku a při přerušení akce zbývalo už jen13 nebo méně vteřin, časomíra bude nově nastavena pouze na 14 vteřin,“ přibližuje Ringsmuth.

V posledních dvou minutách utkání se po oddechovém čase týmu, který má míč, vhazuje nově na úrovni vrcholu tříbodové čáry a útočný faul prorážení nebude pískán, jestliže dojde ke kontaktu útočícího hráče s bránícím, který stojí uvnitř půlkruhu proti prorážení,“ doplňuje Ringsmuth výčet nové úpravy pravidel.

Reklama

Související témata: