Hlavní obsah

Nový kouč ústeckých volejbalistů Malán si pochvaluje duch týmu

Dva dny před vstupem do současného extraligového ročníku se stal novým trenérem volejbalistů Ústí nad Labem Miroslav Malán. Někdejší dlouholetý ligový hráč patří ve svých 49 letech i ke zkušeným koučům. Věří, že se mu bude dařit i na ústecké lavičce, byť tým rozhodně nepatří k favoritům na titul.

Foto: Josef Pešout, Právo

Miroslav Malán.

Článek

Můžete shrnout svou hráčskou i dosavadní trenérskou kariéru?

V roce 1979 jsem přišel z Plzně na vojnu do Dukly Liberec, kde jsem působil až do roku 1990. Hned v první sezóně jsem byl u titulu, i když jsem toho jako nováček moc neodehrál. Druhý titul jsem získal v roce 1983, to už jsem byl prvním nahrávačem. Z československé ligy jsem potom odešel na pět let do Belgie. Pak jsem se znovu vrátil do Liberce a na rok jsem šel ještě do Jablonce. A poté jsem se dal na trenérskou dráhu, začínal jsem v roce 1998 jako asistent v liberecké Dukle. Trénoval jsem i juniory. Jako hlavní trenér jsem vedl Benátky nad Jizerou v extralize a naposledy ženy Technické univerzity Liberec rovněž v extralize.

Co považujete za svůj největší trenérský úspěch?

Titul v extralize s Duklou Liberec v roce 2001. Sice jsem byl jen asistentem kouče Ivana Jakubíčka, ale ohromně si toho cením.

Zůstaňme u mužské extraligy. Porovnejte Benátky nad Jizerou s Ústím...

V Benátkách jsme měli družstvo složené spíše ze starších hráčů. Byl jsem tam hrozně rád. V Ústí jsou mladí dravci, dirigovaní na hřišti i v kabině hrajícím asistentem trenéra Milanem Bicanem.

Máte za sebou úvodní zápas na lavičce Ústí proti Liberci (2:3). První dojmy?

V Ústí jsem krátkou dobu. Cítím se tady perfektně a hned první utkání mi dodalo další chuť do práce. Musím klukům poděkovat za nádherné střetnutí. Třešnička na dortu v podobě vítězství by byla ještě lepší, ale v dané situaci jsme odvedli maximum. Kluci bojovali za každého stavu a líbí se mi duch mužstva. Těším se, že budeme ještě silnější.

Kam by to mohlo ústecké družstvo v extralize dotáhnout?

Buďme při zemi. Že jsme odehráli dobrý zápas proti favorizovanému Liberci, ještě nic neznamená. Chtěli bychom se dostat do play-off. Hlavně aby klukům vydrželo zdraví.

Reklama