Hlavní obsah

Získali jsme respekt a jméno, těšilo kouče volejbalistů po MS

Čeští volejbalisté získali podle trenéra Jana Svobody po chudších letech znovu uznání a respekt. Oboje si vysloužili desátým místem na mistrovství světa v Itálii, což je nejlepší výsledek týmu od rozdělení Československa, okořeněný výhrami nad favority.

Foto: Sandro Perozzi, ČTK/AP

Čeští volejbalisté během zápasu na mistrovství světa v Anconě

Článek

Volejbalisté přivezou domů nejlepší výsledek za 20 let. "Je to hrozná doba, takže v hlavě to beru jako úspěšný šampionát, ale teprve s odstupem času to doceníme," řekl Svoboda.

Český tým zakončil mistrovství v sobotu prohrou v závěrečném duelu s Argentinou o deváté místo 1:3 na sety. "Porážka to trochu kalí, ale dokázali jsme tady dvě věci. Porazili jsme na velké akci světová družstva, což se nám dlouho nepodařilo," upozornil Svoboda na vítězství nad Bulhary, Američany či Francouzi i srdnatý boj s Brazilci. "A získali jsme si určitý respekt a jméno," dodal.

Výsledek a především výkony volejbalistů jsou ideálně načasovány z pohledu evropského šampionátu, který se za rok uskuteční v Česku a Rakousku. "Cítíme, že jsme volejbal zase zpropagovali a přitáhli k němu lidi. To je jedna z věcí, která se nám nejvíc povedla. Že jsme ho vrátili do nejvyšších pater a je to ta nejlepší propagace před mistrovstvím Evropy, co mohla být," potěšilo kouče Svobodu.

Trenér doufá, že základ či většina týmu se za rok v září představí i domácímu publiku v Praze či Karlových Varech. Tým sice měl s 29 lety nejvyšší věkový průměr v Itálii, ale to by tomu nemělo bránit. "Nevím, co bude za deset měsíců, ale myslím, že teď mají všichni chuť, protože tohle je velké povzbuzení," pronesl Svoboda.

Týmový výkon základem úspěchu

Na šampionátu v Itálii došli volejbalisté k úspěchu díky týmovému výkonu. "Na tom, na sounáležitosti a vztazích, jsme to postavili, to je základ toho úspěchu," řekl Svoboda, který tým vedl společně s asistentem Milanem Hadravou. "Měli jsme tam hráče, kteří patří v evropských klubech ke špičce, tady se zařadili v mnoha činnostech k nejlepším, ale všichni dokázali dát to nejlepší pro družstvo."

Většinu šampionátu odehráli libero Martin Kryštof a nahrávač Lukáš Ticháček, smečaři se protočili ve třech (Peter Pláteník, Jiří Popelka a Ondřej Hudeček), blokaři zvládli turnaj ve dvojici Jakub Veselý a Petr Konečný a téměř nepostradatelný byl univerzál Jan Štokr. Méně šancí dostali Aleš Holubec, David Konečný a Petr Zapletal. "Ale i oni pomohli a zase se to zpátky vrací k družstvu," řekl kouč.

Kouč českých volejbalistů Jan Svoboda (vpravo) udílí svým svěřencům pokyny.foto: ČTK/AP/Alessandra Tarantino

Úspěch na turnaji byl do značné míry důsledkem vydařené přípravy před šampionátem. Zkušený Popelka ji už během turnaje označil za nejlepší, jakou pamatuje, a Svoboda s ním po turnaji souhlasil. "Myslím, že jsme našli model, který fungoval. Nechali jsme hráče po sezoně částečně vydechnout, založili jsme to na dobré fyzické přípravě a pak měli krátké intenzivní bloky tři měsíce v kuse," shrnul kouč.

Navíc volejbalisté měli kvalitní soupeře v přípravě. Hráli s Brazilci, Poláky, Bulhary či Kanadou. "Tedy jen s účastníky šampionátu. Ale i tam je ještě možné hledat rezervy," řekl Svoboda. Ty se nyní budou lépe zaplňovat, jelikož se českému týmu nabízejí po kvalitním vystoupení ve čtyřech italských městech silní soupeři.

Od volejbalu si Svoboda ani na chvilku neodpočine. Z Itálie se vrátí až v pondělí večer a hned musí spěchat plnit své povinnosti trenéra v Příbrami, jelikož domácí soutěž je v plném proudu. "Volejbal je mým zaměstnáním, možná bych si rád odpočinul, ale musím zpátky do klubu a v podstatě se na to těším," uvedl Svoboda.

Reklama