Hlavní obsah

Brazilští volejbalisté jsou potřetí za sebou mistry světa

Volejbalisté Brazílie jsou potřetí za sebou mistry světa. Zlaté medaile vybojovali v neděli v Římě po vítězství ve třech setech nad mladým výběrem Kuby a potvrdili, že v současné době nehodlají svůj trůn nikomu přepustit. V historickém žebříčku se tak se třemi tituly vyrovnali druhým Italům, kteří podobně suverénně kralovali pod vysokou sítí v 90. letech.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Je dobojováno! Volejbalisté Brazílie jsou potřetí za sebou mistry světa.

Článek

Brazilští mistři svého řemesla šli ve finále od začátku jasně za svým cílem. Pestrost a rychlost útoků, zdrcující blok, zkušenosti i improvizace v netypických situacích byly jejich přednostmi. Tým kolem kouče Bernadna Rezendeho, pod jehož vedením od roku 2001 vládne světovému volejbalu, tak posbírala další zlato a upevnila své výsostné postavení ve světovém žebříčku.

Kubánci s nejmladším týmem na letošním MS vyrovnali své maximum a stříbro přivezou domů stejně jako před dvanácti lety. Ve finále stěží hledali recept na strojovou hru brazilských kouzelníků. K překvapení je nedovedl ani nový lídr, teprve sedmnáctiletý smečař Leon, jenž zazářil dalšími 15 body.

Brazilský tým byl mnohem vyrovnanější a v prvních dvou setech měl už při prvním technickém oddechovém čase shodně pětibodový náskok (8:3). Ve druhé sadě se Kubánci nedostali ani přes čtrnáctý bod, ve třetí pak déle drželi s jasným favoritem krok a korunovaci ještě oddálili třemi odvrácenými mečboly. Na víc však neměli nárok.

I tak se nicméně postarali o velké překvapení šampionátu, bronz získali Srbové, na domácí Italy medaile nezbyla. Evropské týmy měly rok před mistrovstvím Evropy v České republice a Rakousku hned šest zástupců v elitní desítce, kterou uzavírala po kvalitních týmových výkonech česká reprezentace.

Brazilští volejbalisté zpečetěním hattricku vyvrátili pochybnosti po dvou nečekaných porážkách v úvodní půlce šampionátu. Nejprve podlehli finalistům z Kuby 2:3, a pak si pokazili pověst skandálně vypuštěným zápasem s Bulhary. Nicméně ve vyprodané římské hale dnes své fanoušky nezklamali.

Bitvu o zlato si nenechal v hledišti ujít ani elitní český blokař Martin Lébl, který před sezonou právě do Říma přestoupil, a o start na turnaji přišel po problémech s operovanou kyčlí.

Mistrovství světa ve volejbalu mužů v Itálii
Finále:
Brazílie - Kuba 3:0 (22, 14, 22)
Rozhodčí: Sokullu (Tur.), Santi (It.). Čas: 74 min.
Brazílie: Murilo 6, Rodrigao 5, Vissotto 19, Dante 8, Lucas 6, Bruno 3, libero Mario - Marlon, Theo 1.
Kuba: Camejo 3, Hernandez 6, Leal 9, Simon 6, Hierrezuelo 2, Leon 15, libero Gutierrez - Cepeda, Diaz 1, Bell 2.
Konečné pořadí MS 2010:
1. Brazílie, 2. Kuba, 3. Srbsko, 4. Itálie, 5. Rusko, 6. USA, 7. Bulharsko, 8. Německo, 9. Argentina, 10. Česko, 11. Francie, 12. Španělsko, 13.-18. Kamerun, Egypt, Japonsko, Mexiko, Polsko, Portoriko, 19.-24. Austrálie, Kanada, Čína, Írán, Tunisko, Venezuela.

Reklama

Související témata: