Hlavní obsah

VIDEO: Z přáteláku se stala řežba hlava nehlava, basketbal plakal

PRAHA

Přátelský zápas mezi Čínou a Brazílií se zvrhl v bitku bez pravidel. Byla to pro čínský tým skutečně bojová příprava na nadcházející Asijské hry na domácí půdě. V úterý byla zaplněná hala v Che-nanu svědkem skandálu, který vyvrcholil zásahem police. Výsledem rvačky je několik monoklů, boulí, modřin a dalších drobnějších zranění, ale také otřes mozku z jednoho z čínských hráčů. A samozřejmě i trestem, zatím od Čínské basketbalové asociace, která na měsíc suspendovala mužský tým.

Foto: archiv

Přátelský zápas basketbalistů Číny a Brazílie se zvrhl v bitku bez pravidel

Článek

"CBA přijímá za celý incident plnou zodpovědnost. Nařídili jsme hráčům přestat s trénováním, aby se mohli zamyslet nad svými chybami. Upřímně se omlouváme brazilskému týmu, fanouškům a médiím," řekl ve čtvrtek novinářům viceprezident CBA Li Ťin-šeng.

Úterní zápas měl ukázat, který z týmů je momentálně lepší, šlo o poslední z trojice přípravných utkání a každý tým už vyhrál jeden. Ačkoli šlo pouze o přátelský mač, zvrhnul se už 66 sekund po úvodním rozskoku. Na to doplatil Čang Čching-pcheng. jehož Brazilci faulovali a který nakonec skončil v nemocnici s otřesem mozku.

„Zcela jasně ho nedovoleně srazili,“ rozčiloval se Bob Donewald, americký trenér Číňanů, dožadoval se zásahu rozhodčích a pak jim začal nadávat. Sudí jej za to i s asistentem vykázali z lavičky. „To mě opravdu velmi popudilo. Místo aby zasáhli na hřišti a ochránili moje hráče, potrestali mě,“ komentoval trenér situaci po zápase. Podle něj brutalitu spustili Brazilci, ti si zase myslí, že za rvačkou jsou nervní Číňané.

Údery a kopy nasadili basketbalisté Číny a Brazílie místo driblinku a střelby na koš foto: archiv

Nervozita se stupňovala a když  po jedné ze srážek zůstal Brazilec na palubovce, pustili se do sebe nejdříve hráči ve hře a poté i střídačky a celé realizační týmy. Přesto se první nával emocí, kopů a pěstních soubojů podařilo zvládnout. Jenže stačilo jen malé gesto z houfu Brazilců a řežba hlava nehlava se rozhořela ještě větším plamenem, běda tomu, kdo se neudržel na nohou, schytal ran nepočítaně...

Trest nepochybně nemine oba týmy

Skandál bude mít dohru, disciplinárka mezinárodní basketbalové federace FIBA jistě dostane nedohraný zápas k projednání. Odborníci soudí, že svazy jak Brazílie, tak Číny dostanou pořádně mastné pokuty.

"Výsledky našeho vyšetřování poskytneme světové federaci FIBA a FIBA Asia. CBA jedná v disciplinárních případech vždy přísně. Budeme naše hráče učit, že bojovný duch na hřišti není totéž co hrubost," dodal Li Ťin-šeng.

Násilnosti na hřišti i mimo něj ovšem nejsou v čínském sportu ničím výjimečným. Basketbalisté se nechvalně proslavili v roce 2005 bitkou s Portorikem, rok před hrami v Pekingu zase čínský olympijský tým způsobil skandál rvačkou s anglickým mužstvem Queens Park Rangers.

Reklama