Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburku narazí v Evropském poháru na Sevillu se Satoranským

BARCELONA

Basketbalisté Nymburka narazí v Evropském poháru ULEB na Cajasol Sevilla s českými krajánky Tomášem Satoranským a Ondřejem Balvínem, vítěze této soutěže ze sezóny 2003/04 Hapoel Jeruzalém a lotyšského vicemistra VEF Riga, který je stejně jako španělský klub v soutěži nováčkem. Rozhodl o tom čtvrteční barcelonský los, který zařadil české šampiony do skupiny G.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Potrápí Tomáš Satoranský (v bílém) hráče Nymburka?

Článek

Izraelský trenér Nymburka Ronen Ginzburg považuje hlavně Sevillu a Hapoel Jeruzalém, který výborně zná z bývalého působení ve své rodné zemi, za těžké soky. "Poprvé jsem se zarazil, když jsme dostali Sevillu, to je opravdu dobrý tým. Když jsem se dozvěděl, že naším soupeřem bude Jeruzalém, bylo to trochu lepší. Ne proto, že by to byl lehčí tým, ale vím, co od nich můžeme čekat," citovaly Ginzburga internetové stránky nymburského klubu.

Cíl Nymburka, tedy stejně jako loni postup do osmifinálové fáze, se prý ale nemění. "Za sebe i celý tým můžu slíbit, že uděláme pro postup do dalšího kola vše, co bude v našich silách. Soupeře máme atraktivní, stálo by za to halu vyprodat," přál si Ginzburg.

Šestikolová základní část soutěže začne 16. listopadu a potrvá do 21. prosince, kdy budou známi v každé z osmi skupin dva postupující. Nymburk bude znovu hrát své domácí zápasy v pardubické ČEZ Areně.

Středočeši budou hrát Evropský pohár čtvrtým rokem, v minulé sezóně postoupili až do čtvrtfinále mezi osm nejlepších týmů druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže. Letos premiérově usilovali i o start v Evropské lize, ale nepostoupili z prvního předkola kvalifikace. Nad jejich síly byl belgický tým Spirou Charleroi, který nakonec prošel až do elitní klubové soutěže.

Nymburk se letos znovu při cestě do Sevilly podívá do Španělska, kam v minulé eurocupové sezóně zavítal dvakrát, když se v osmifinálové skupině poměřil nejprve s Gran Canarií a pak ve čtvrtfinále vypadl s Bilbaem. S oběma týmy měl vyrovnanou bilanci jedné výhry a porážky, s Bilbaem doplatil na horší skóre. Sedminásobní čeští šampióni loni měli zkušenost i s lotyšským basketem, když dvakrát porazili Ventspils.

Pro český tým i jeho fanoušky bude nejatraktivnějším soupeřem Sevilla. Šestý tým loňské ACB ligy, považované za nejlepší v Evropě, má na soupisce dva české hráče. Druhou sezonu v něm začíná rozehrávač Tomáš Satoranský, který se nedávno stal nejlepším smečařem celé ligy. Satoranského letos v létě z pražského USK následoval i 215 centimetrů vysoký pivot Balvín, který je v osmnácti letech považovaný za velký talent.

Los zajímal i Jiřího Welsche, který po čtyřech letech v létě opustil Málagu a zamířil do dalšího španělského celku Estudiantes. Také třicetiletý reprezentant se může těšit na prestižní skupinu se slavným Benettonem Treviso, PAOK Soluň a francouzským Roanne.

Složení skupin:
A: Kazaň (Rus.), Le Mans (Fr.), Banvit (Tur.), Oldenburg (Něm.),
B: Vršac (Srb.), Besiktas Istanbul, Lyon-Villeurbanne (Fr.), Göttingen (Něm.),
C: Gran Canaria (Šp.), Budivelnik Kyjev, Šiauliai (Lit.), Buducnost Podgorica,
D: Aris Soluň (Řec.), Mariupol (Ukr.), Hapoel Galil Gilboa (Izr.), Cedevita Záhřeb,
E: Panellinios Atény, Galatasaray Istanbul, Cantu (It.), Gasterra Groningen (Niz.),
F: Benetton Treviso (It.), Estudiantes (Šp.), PAOK Soluň (Řec.), Roanne (Fr.),
G: Cajasol Sevilla (Šp.), Nymburk, Hapoel Jeruzalém, VEF Riga,
H: Alba Berlín, Samara (Rus.), Caserta (It.), Wloclawek (Pol.).

Reklama

Související témata: