Hlavní obsah

Házenkáři začali boj o Evropu s chutí, Řecko přejeli rozdílem dvanácti gólů

ZLÍN

Vítězně vstoupili čeští házenkáři do kvalifikace o ME 2012, když ve středu večer před zaplněnou halou ve Zlíně porazili rozdílem dvanácti branek Řecko. Dalšími soupeři ve skupině, z níž na šampionát do Srbska postoupí dva nejlepší, budou Norové a Nizozemci.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Radost českých házenkářů

Článek

„Pro nás je nejdůležitější vítězství, ale mám docela radost i ze hry. Když pominu pět minut druhé půle, které ani moc neřeším, tak jsme vlastním projevem naprosto eliminovali veškeré řecké nebezpečí,“ tvrdil trenér Martin Lipták. Přes avizované odchody některých opor z reprezentace se české mužstvo představilo prakticky v plní síle.

„Po světové kvalifikaci se Srby, kde k postupu chyběl jediný gól, jsme byli hodně zklamaní a hráči pod dojmem frustrace mluvili o konci, ale zase našli chuť, stále mají svou sílu a naše společná práce a cíl má nyní jméno postup na evropský šampionát,“ mínil kouč, jemuž z ideální sestavy chyběli pouze Pavel Horák, který má problémy s achilovkou a Jiří Vítek, jenž má vykloubený palec na odhodové ruce.

Národní tým proti houževnatému soupeři od začátku uplatňoval především výbornou obranu, za níž se zaskvěl jistě chytající Martin Galia, a dařila se i realizace rychlého protiútoku. Hosty sice zpočátku držel brankář Kuluris a vycházelo jim i osobní bránění Filipa Jíchy, šestigólová česká šňůra ale znamenala ve 20. minutě vedení už 9:3.

Řekové ve druhé půli snížili na rozdíl tří branek

Na rozehrávce dobře fungoval Tomáš Sklenák, z postu pivota se prosazoval i Václav Vraný a své střelecké dispozice nakonec uplatnila i přes přísné střežení spojka z Kielu. Dobře rozjeté utkání dostalo drobnou zápletku v polovině druhého poločasu, kdy začaly zlobit řecké spojky a reprezentanti více než pětiminutovým obdobím bez vstřeleného gólu umožnili soupeři snížit až na 18:15.

Zpřesnění hry v postupném útoku ale domácím rychle vrátilo uklidňující vedení, když zakončení ve zlomových okamžicích bral na sebe Sklenák z druholigového německého Eisenachu. „Řekové docela kousali, ale platila na ně jednoduchá házená a nakonec jsme se prosadili především z obrany a rychlým přechodem do útoku,“ mínil tvůrce české hry.

Čtvrthodinu před koncem musel z branky s poraněným tříslem Galia, jeho náhradník Štochl však obstál na výtečnou a poslední minuty se proměnily už v jasnou záležitost českého týmu. Hlavně zásluhou trháků, Řekům došly síly, udělali celkem dvacet chyb a odjeli s debaklem.

Kvalifikace házenkářů o postup na ME 2012
Česko-Řecko 32:20 (14:8)
Nejvíce branek: Jícha 8, Sklenák 7/2, Sobol 5, Nocar 4 - Chalkidis a Vasilakis po 4, Alvanos a Sanikis po 3, 1900 diváků.
Další utkání skupiny: Norsko-Nizozemsko 35:30.
Česko hraje příští utkání skupiny v sobotu v Nizozemsku, potom kvalifikace pokračuje v březnu 2011.

Reklama

Související témata: