Hlavní obsah

České volejbalistky na úvod MS prohrály s Nizozemskem

České volejbalistky zahájily mistrovství světa v Japonsku porážkou. Ve skupině B v Hamamacu dnes svěřenkyně trenéra Jiřího Šillera v utkání s vicemistryněmi Evropy z Nizozemska neuhrály ani set a prohrály 0:3.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Jsem zklamaný. Naší strategií byl dobrý servis a obrana, ale Nizozemky prokázaly své zkušenosti, kterých my v takhle důležitých zápasech jako tým tolik nemáme. Šest nejlepších hráček Holanďanek má dohromady tisíc osm set zápasů ve Světové a Evropské lize, mistrovství Evropy i světa. Tolik zápasů nemají všechny naše hráčky dohromady ani s přátelskými zápasy," řekl trenér Šiller Radiožurnálu a na tiskové konferenci. "Naše zkušenosti rozhodly hlavně první a druhý a set," souhlasil jeho nizozemský protějšek Avital Selinger.

České hráčky v první sadě vedly nad favorizovanými soupeřkami 12:9, ale prohrály 24:26. Krok držely i ve druhém setu, vedly před pauzou 16:14, ovšem koncovku opět ztratily, tentokrát 20:25.

Třetí set začal problémy s nahlášenou sestavou Šillerova týmu. Rozhodčí vzal Češkám bod, protože podávala špatná hráčka a situace se opakovala ještě po střídání. Nizozemky zmatků využily k rychlému vedení 10:3 a zápas bez potíží dovedly k vítězství. Těžko k zastavení byla především nizozemská smečařka Manon Flierová.

Dalším soupeřem Češek budou v sobotu olympijské šampionky Brazilky, které si dnes poradily s Keňou 3:0. "Nebudeme mít co ztratit, osobně se na zápas těším. Bude to víc napnutější, ale doufám, že budeme hrát líp než proti Nizozemkám," řekla Šárka Barborková. Důležitější pro postup do další fáze ale bude nedělní duel s Portorikem.

To v dalším utkání skupiny B hladce podlehlo evropským šampionkám Italkám. Do další části turnaje postoupí ze základních skupin čtyři týmy.

České reprezentantky startují na MS po osmi letech. V roce 2002 obsadily v Německu dělené sedmnácté místo, na minulém šampionátu před čtyřmi lety v Japonsku chyběly.

Mistrovství světa volejbalistek v Japonsku:
Skupina B (Hamamacu):
Česko - Nizozemsko 0:3 (-24, -20, -14).

Reklama

Související témata: