Hlavní obsah

Světovou sérii vyhráli baseballisté San Franciska Giants

ARLINGTON

Baseballisté San Franciska Giants vyhráli poprvé od roku 1954 Světovou sérii. Texas Rangers, kteří byli ve finále zámořské soutěže MLB nováčky, porazili 4:1 na zápasy. Rozhodující vítězství si připsali v pondělí na soupeřově hřišti v Arlingtonu, kde vyhráli 3:1.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Baseballisté San Francisco Giants po výhře nad Texas Rangers

Článek

Nadhazovači Cliff Lee a Tim Lincecum drželi stav 0:0 až do sedmé směny. Pak se hostujícímu Edgaru Renteriovi podařilo odpálit tříbodový homerun, zatímco krátce nato při podobném kousku domácího Nelsona Cruze nebyl na metách nikdo z jeho spoluhráčů.

Renteria byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finále. "Byl to těžký rok. Jsem vděčný vedení, že se mnou mělo trpělivost," řekl vnitřní polař, který byl třikrát v sezoně zraněný.

Pětatřicetiletý Renteria už rozhodl finále v roce 1997 v dresu Floridy Marlins. Tehdy odpálil v 11. směně a jeho spoluhráč doběhl pro vítězný bod. "Prožívám stejné nádherné pocity a emoce. Je to neuvěřitelné," řekl baseballista.

Zápas ukončil nadhazovač Brian Wilson, jehož plnovous se stal symbolem letošní Světové série. Když vyautoval posledního texaského pálkaře Cruze, celá lavička Giants vyběhla na hřiště a oslavovala. "Tohle je pro fanoušky, pro naše slavné předchůdce i pro nás," řekl Wilson.

Tým Giants se přitom do play off dostal až díky výhře v posledním utkání základní části. V prvním kole pak vyřadil Atlantu Braves a ve finále Národní ligy nečekaně i Philadelphii. "Nelze být pyšnější. Tohle jen dokazuje, jak může tým uspět, pokud dá do hry srdce, bojovnost a zanícení," řekl kouč vítězů Bruce Bochy.

"San Francisco Giants jsou skutečnými šampiony. Ale i já jsem hrdý na své hráče, protože hráli s velkým zaujetím a touhou po úspěchu," řekl Ron Washington, trenér Texasu, který ve finále Americké ligy vyřadil obhájce titulu a největší favority soutěže New York Yankees.

San Francisco, které vyhrálo v Texasu dva zápasy, zvítězilo ve Světové sérii pod tímto názvem poprvé. Při dosud posledním triumfu před 56 lety sídlili Giants ještě v New Yorku.

Delšími čekateli na triumf v MLB než Giants jsou v soutěži ještě dva týmy. Cleveland Indians nevyhráli Světovou sérii 62 let a chicagští Cubs se marně snaží dosáhnout na trofej už 102 let.

Reklama

Související témata: