Hlavní obsah

Basketbalistky Brna porazily Orenburg, hráčky USK nezvládly koncovku

BRNO

Basketbalistky Friska Brno porazily ve druhém kole Evropské ligy ruský celek Naděžda Orenburg 62:61. Brňanky otočily výsledek až v samém závěru zápasu po vítězném koši Fordové. České mistryně si tak po úvodní porážce ve Schiu připsaly první výhru v soutěži.

Článek

Brňanky vstoupily do zápasu hodně rozpačitě a od úvodních minut prohrávaly. Na této skutečnosti se podepsala i absence americké opory Fordové, která k utkání nastoupila v černých punčochách, přes které měla přetažené trenýrky. Rozhodčím se její oblečení nelíbilo, a než se stačila Fordová ustrojit podle pravidel, odehrálo se devět minut zápasu.

České mistryně v průběhu první čtvrtiny prohrávaly už 9:17, když chybovaly v rozehrávce a hlavně jejich propustná obrana dovolovala soupeřkám snadné úniky až do koše. Teprve v závěru úvodní desetiminutovky se výkon českých mistryň zlepšil a postupně do přestávky snížily na rozdíl dvou bodů.

Ve střelecky slabé druhé čtvrtině se hráčky Orenburgu i s další novou americkou posilou Christonovou nemohly dlouho prosadit, za šest minut druhé čtvrtiny zaznamenaly jediný bod z trestného hodu. Brňanky tuto nabídku soupeřek využily a postupně převzaly režii zápasu. Hlavní tahounkou při výsledkovém zvratu byla neúnavně bojující Škerovičová, kterou střelecky doplňovala Stehlíková. Naopak Fordová zůstávala hodně dlužna očekávání, ze šesti trestných hodů proměnila jediný a chybovala i v rozehrávce. Přesto do poločasu získaly Brňanky tříbodový náskok.

Ten po změně stran po jejich zpřesněné koncovce vzrostl až na slibných devět bodů 40:31. Jenže po zbytečných chybách pracně získané vedení rychle ztratily. Několikrát odevzdaly soupeřkám míč do zcela laciného protiútoku a po půlhodině prohrávaly už o čtyři body. Bojovností ale nakonec český tým výsledek otočil.

Basketbalistky USK znovu nezvládly dramatickou koncovku

Hráčky USK Praha prohrály i ve svém druhém vystoupení v letošní sezoně Evropské ligy. Po Salamance podlehly francouzskému Tarbes na jeho hřišti 77:81. Stejně jako v prvním utkání tak nezvládly dramatickou koncovku, když ještě minut před koncem vedly. Nepomohly jim ani dobré výkony amerických opor DeLishy Milton-Jonesové a Lindsay Whalenové.

Vysokoškolačky v prvním zápase prohrály v Praze se Salamankou o jediný bod a domácí ztrátu potřebovaly vyvážit ziskem venku. Ve Francii tak na soupeřky vlétly a již po první čtvrtině vedly o šest bodů.

Stejně jako v prvním utkání se do problémů s fauly dostala kanonýrka Eva Vítečková, navíc se dnes nedařilo nejlepší střelkyni první zápasu Evanthiy Maltsiové. Naopak soupeřkám se rozehrála pivotmanka Matičová a podporovala Dubljevičovou, která Francouzky táhla po celý zápas a zaznamenala 22 bodů. Obě se zasloužily o to, že Tarbes duel otočilo a ve třetí čtvrtině vedlo o šest bodů.

USK se však stále drželo v kontaktu, k Milton-Jonesové se navíc přidala Tereza Pecková, která proměnila všechny tři své trojkové pokusy. V dramatické čtvrté čtvrtině pak týmu přišla pomoci Vítečková, která od první čtvrtiny kvůli faulům seděla, a právě ona se mohla stát rozhodujícím faktorem, když devíti body poslala USK do vedení.

Ovšem závěr patřil domácím hráčkám, které proměňovaly trestné hody a využily toho, že v rozhodujících chvílích se USK nedařila střelba. Maltsiová sice mohla šest vteřin před koncem srovnat, ovšem ani svůj osmý pokus o trojku v utkání neproměnila.

Nejlepší střelkyní USK byla s osmnácti body Milton-Jonesová, rozehrávačka Whalenová přidala 12 bodů, 7 doskoků a 7 asistencí.

Frisco Sika Brno - Naděžda Orenburg 62:61 (17:19, 32:29, 44:48)
Nejvíce bodů: Fordová 15, Škerovičová 13, Eldebrinková 12 - Sapovová 20, Charlesová 13, Ovčarenková 11. Rozhodčí: Dovidavičius (Lit.), Kunosič (Chorv.) a Papapetru (Řec.).
Tarbes - ZVVZ USK Praha 81:77 (17:23, 40:38, 62:60)
Nejvíce bodů: Dubljevičová 22, Jannaultová 14, Matičová 12, Cata-Chitigaová 11 - Milton-Jonesová 18, Whalenová 12, Vítečková a Pecková po 11. Fauly: 16:22. Trestné hody: 25/19 - 15/11. Trojky: 2:4.

Reklama

Související témata: