Hlavní obsah

Pro uzdraveného Veselého je Nymburk v prestižní bitvě favoritem

PARDUBICE

Na nevšední zážitek se těší vycházející hvězda českého basketbalu Jan Veselý, který se v sobotu s Partizanem Bělehrad představí v pardubické aréně proti Nymburku v zápase Jadranské ligy.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Český basketbalista Jan Veselý v dresu bělehradského Partizanu zavěšuje proti Maccabi Electra.

Článek

I když jej ještě minulý týden sužoval zánět šlach na ruce a vynechal dva zápasy, teď už je dvacetiletý talent připravený odehrát prestižní zápas proti krajanům, v němž jej budou sledovat desítky příbuzných a kamarádů. Veselý považuje Nymburk za favorita utkání.

"Mají velmi dobrou sezónu, v Jadranské lize překvapili dobrými výsledky a navíc jsou dlouho spolu sehraní, zatímco my se v každé sezoně rozjíždíme pomalu jako parní válec," řekl v pátek Veselý. Cítí prý zvláštní chvění. Zažil už velké bitvy na hřištích evropských gigantů, ale teď vůbec poprvé s Partizanem zavítal na českou půdu.

Fanoušci se těší na jeho smeče

Fanoušci se těší na jeho dravé průniky a smeče, kterými uchvacoval už v minulých dvou sezónách, během kterých se vypracoval na prvotřídní hvězdu srbského velkoklubu. I Veselý vnímá utkání emotivněji.

"Je to jiné než ostatní zápasy, které hrajeme venku, tohle má pro mě jinou váhu. Dorazí asi třicet lidí z rodiny a známých, pro které jsem sháněl lístky. Přijet mají jeden nebo dva autobusy malých kluků z mého mateřského klubu. Jsem moc rád, že mě všichni uvidí hrát v Čechách," řekl Veselý, který byl v minulé sezóně vyhlášen jako druhý největší talent Euroligy hned po barcelonském zázračném mladíkovi Rickym Rubiovi.

Veselého start v Pardubicích provázejí velká očekávání. "Uvědomuju si to, ale zároveň si to moc nepřipouštím. I kdyby se mi třeba ten zápas moc nepovedl, tak mí blízcí a kamarádi ví, že se tím stejně nic nemění," prohlásil Veselý. Těší se i na vzájemné souboje s nymburskými hráči, s nimiž se dobře zná z reprezentace. "Už měsíc se hecujeme hlavně s Pampim (Pavlem Pumprlou), kdo víckrát v sobotu zasmečuje," líčil s úsměvem.

Minulý týden se bál, aby o duel proti Nymburku nepřišel, když přišel o dva zápasy Partizanu kvůli zaníceným šlachám na levé ruce. Z tribuny jen sledoval utkání Evropské ligy proti Maccabi Tel Aviv a víkendový zápas Jadranské ligy proti Záhřebu.

Ve středu se ale uklidnil, když naskočil do euroligového duelu v polských Sopotech. "Ruku jsem sice trochu šetřil, ale už je to v pohodě. I na tréninku už do všeho jdu naplno, jako by nic nebylo. I když to mám zatejpované, což člověku trochu vadí," popisoval Veselý, který má potíže s levou rukou, tedy ne se střeleckou "pravačkou".

Tréninkový a herní výpadek by ho prý příliš poznamenat neměl. "Uvidíme, jak na tom budu fyzicky, ale v Sopotech jsem hrál dvacet minut a nebylo to nijak strašné. I v minulém týdnu, kdy jsem nemohl hrát, jsem individuálně trénoval, jen jsem nedržel v ruce míč," uvedl Veselý, který by v této sezoně měl být jedním z tahounů Partizanu. Sám český reprezentant se chce ukázat, v létě možná půjde na draft zámořské NBA, kde mohl být už letos, ale dal přednost setrvání v Bělehradě.

S Partizanem má velké plány, rád by si zopakoval minulou sezónu, v níž vyhráli Jadranskou ligu a v Eurolize došli až do prestižního Final Four, kde obsadili po dvou těsných prohrách čtvrté místo. "Jen doufám, že to letos dopadne podobně. I když začátek sezony se nám stejně jako loni moc nepovedl," připomněl Veselý tradiční pomalý rozjezd Partizanu, který každoročně doplácí na velkou obměnu kádru a letos se musel vyrovnat i s odchodem charismatického trenéra Vujoševiče do CSKA Moskva.

Veselý věří, že středeční zápas v Sopotech byl definitivním zlomem k lepšímu. Partizan totiž získal vůbec první letošní výhru na venkovním hřišti. "Snad nás ten zápas v Polsku definitivně nakopne a zvedneme se tím. Ale zároveň musíme spadnout na zem, je toho před námi ještě hodně a nemáme zdaleka vyhráno," řekl Veselý.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články