Hlavní obsah

Basketbalistky Brna nezvládly s Bourges závěr

BRNO

Basketbalistky týmu Frisco Sika Brno prohrály ve čtvrtém kole Evropské ligy s francouzským Bourges 62:67, když nezvládly vypjatou koncovku. Přitom po tři čtvrtiny měly české mistryně zápas ve své režii, ale v poslední části neodolaly tlaku a agresivní hře soupeřek. V soutěži utrpěly Brňanky už třetí prohru.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Maja Miljkovičová z Bourges (vlevo) a Irena Borecká z Brna

Článek

Na první koš Řekyně Kaltsiduové odpověděly Brňanky bleskově šňůrou sedmi bodů, na kterých měla velký podíl Američanka Fordová. Nejen přesně doskakovala zejména pod vlastním košem, ale také přesně střílela. Houževnaté hráčky Bourges vynikaly pohyblivostí v útoku a pod košem využily chybičky domácích basketbalistek k otočení výsledku.

Brňanky rychle pozměnily taktiku a dvěma trojkami Škerovičové a Eldebrinkové zavelely k trháku. Zároveň zpřesnily osobní obranu a soupeřky jen s obtížemi hledaly možnost k zakončení. Na obou stranách se v přehuštěném prostoru ztěžka kombinovalo a závěr první čtvrtiny se změnil ve festival tříbodových pokusů, v němž hrály prim domácí basketbalistky. K Fordové se přidaly obě Švédky Halvarssonová, Eldebrinková a dařilo se i Stehlíkové. České mistryně si udržovaly osmibodový náskok, snažily se hrát bez chyb. Problémy měly pouze se střelbou Kaltsiduové ze střední vzdálenosti a s průniky hbité Salagnacové.

"Do zápasu jsme vstoupily velice špatně. Nedařila se nám střelba a také jsme neubránily útoky Brna," uvedla česká pivotka ve službách Bourges Ilona Burgrová.

Slibný poločasový náskok Brna o šest bodů se ale začal ve třetí čtvrtině ztenčovat. Hráčky Bourges přidaly na důrazu i rychlosti v defenzivě a Brňankám se přestala dařit koncovka. Z krize vytáhla domácí basketbalistky Fordová, která dosáhla double - double. Jednak získávala v podkošových soubojích většinu míčů a stačila šance i proměňovat.

V nervózní koncovce se oba celky přetahovaly o každý bod. "Rozhodující moment zápasu přišel ve třetí čtvrtině, kdy jsme soupeřkám zbytečně dovolily stáhnout náskok. V závěru jsme už odpadly a nestačily," přiznala po utkání Alena Hanušová.

Závěr zápasu měly hráčky Bourges pod kontrolou

Ve 33. minutě po koši Lardyové získalo Bourges jednobodový náskok, na který ještě stačily hráčky Friska odpovědět. Čtyři minuty před koncem Francouzky podruhé otočily skóre. Tři minuty před koncem se v týmu Bourges vyfaulovala česká pivotka Ilona Burgrová, která strávila na palubovce necelých deset minut a dala dva body.

V posledních dvou minutách už hráčky Bourges měly hru pod kontrolou a zápas dovedly k třetímu vítězství v soutěži.

"Basketbal se hraje na čtyři čtvrtiny. Bohužel jsme tu poslední nezvládli. Největší chyba byla, že ve druhém poločase hrála pouze Fordová. Ostatní se vůbec nepřidaly. Daly pouze drobné body, což je velmi málo," uvedl kouč Jan Bobrovský. Přiznal, že si jeho svěřenkyně vybraly notnou dávku štěstí v předchozím domácím zápase s Orenburgem. "I dnes jsme si mohli vítězství pohlídat. Když ale hráčky nevystřelí, tak nemohou dát koš. Kromě Fordové jsme neměli mnoho pokusů. Přitom Francouzky nás moc nepřekvapily. Uhlídali jsme pivotky, ale v závěru právě Miyemová dala rozhodující body. Hrály jsme nepozorně v obraně," kritizoval Bobrovský.

Hráčky Bourges v závěru těžily i z mnohem širšího kádru, které jejich trenér Pierre Vincent prostřídal. Působily svěžejším dojmem a rychleji se vracely do obrany. "Zápas byl velice náročný, neboť v prvním poločase Brňanky velmi dobře střílely," uvedl kouč Vincent. "Ve druhém poločase jsme zlepšili hru v obraně a dostali se na bodový kontakt. To byl rozhodují krok k vítězství. I když jsme měli hodně problémů s bráněním Fordové," dodal Vincent.

Utkání Evropské ligy basketbalistek - skupina D:
Frisco Sika Brno - Bourges 62:67 (23:16, 42:36, 54:51)
Nejvíce bodů: Fordová 24, Eldebrinková 13, Škerovičová 8 - Miyemová 15, Joensová 15, Kaltsiduová 13. Rozhodčí: Adamovič (Bosna), Ivaškov (Běl.), Isačenko (Ukr.). Trestné hody: 14/9 - 13/6. Fauly: 12:16. Trojky: 5:7. Diváci: 655.
Orenburg - Schio 56:54, Valencie - Gorzów 60:53 (za domácí Veselá 6 bodů, 4 doskoky, 2 asistence).

Reklama

Související témata: