Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova prohrály v Lize mistryň s Cannes 1:3

Volejbalistky Prostějova prohrály v prvním utkání Ligy mistryň v domácím prostředí s francouzským Cannes 1:3, když nezvládly koncovky prvních dvou setů. Nejlepší výkon podaly Hanačky v třetí sadě, kdy favorizované soupeřky předčily přesností i důrazem. V závěru už ale domácí volejbalistky odpadly.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Volejbalistky Prostějova prohrály v prvním utkání Ligy mistryň .

Článek

Nejlepší výkon předvedly domácí volejbalistky v třetí sadě, ve čtvrtém dějství už ale odpadly. "Byla velká škoda, že jsme neuhráli koncovku druhého setu. Koncovka setu za stavu 24:21 se vyhrává. Pokud by se nám to podařilo, tak bychom zápas zřejmě dostali do tie-breaku. Závěr tohoto setu nezvládla Lipicerová, která dvakrát po sobě nepřesně zaútočila. Už jsme se potom v závěru setu nezvedli," uvedl po utkání trenér Miroslav Čada.

Kouč Prostějova po studiu dvou zápasů Cannes stanovil taktiku, která spočívala v ubránění tři hlavních opor soupeřek Spasojevičové, Ravvaové a Centoniové. Záměr jeho svěřenkyním v prvním setu dlouho vycházel.

V úvodní části sice doháněly tříbodový náskok Cannes, který se jim však brzy povedlo otočit šesti body při podání Artměnkové. V těchto chvílích dominovaly Hanačky na síti, kde přesnými bloky zastavovaly útoky soupeřek. Výsledkem byl náskok 13:10 a 16:14.

V závěru setu Francouzky zpřesnily obranu v poli i kombinační souhru. Hanačky sice ještě dotáhly na stav 19:19, v koncovce už ale nestačily držet krok a jejich závěrečné dva útoky skončily pouze na blocích francouzského týmu.

Ve stejném duchu se odehrával úvod druhého setu, v kterém převzaly režii do svých rukou hráčky Cannes. Proti jejich perfektní obraně byly domácí volejbalistky dlouho zcela bezradné. Prohrávaly už 1:10 a teprve za tohoto stavu se vzchopily.

Důraznějším podáním, přesnými bloky Sschuskeové a útoky Veliké, Bergrové a Lipicerové, které doplňovala skvělými zákroky v poli Chlumská, se nečekaně rychle vrátily do hry. Rychle vyrovnaly na 15:15 a ve zlepšeném výkonu pokračovaly až do náskoku 24:21. Za tohoto stavu se ale zasekly, jejich útočné akce ztratily důraz a neproměnily ani jeden ze tří setbolů.

Podle prostějovské opory Milady Bergrové doplatil domácí tým v závěru druhého setu na vlastní nevynucené chyby. "Přitom první dva sety jsme odehrály perfektně, ale nevyšly nám koncovky. Ale i takové situace se ve volejbalu stávají, nesmí se vypustit ani jeden míč," poznamenala Bergrová.

Nejlepší výkon podaly Hanačky v třetím setu, kdy si na rozdíl od předcházejícího dílu nenechaly soupeřky utéci v úvodu. Prostějov hrál v této části zápasu soustředěně a bez chyb, získal dokonce osmibodový náskok 22:14.

Jenže pak se Hanačky opět zalekly, začaly hrát křečovitě, ustrašeně a umožnily soupeřkám snížit na rozdíl dvou bodů 23:21. Pak ale zazářila střídající Soaresová, která setbol proměnila důraznou smečí.

To však bylo ze strany Hanaček všechno, neboť ve čtvrtém díle už hrály prim volejbalistky francouzského týmu, které snadno dotáhly zápas k vítězství. "Střídali jsme pasáže, kdy jsme dobře bránili a špatně útočili. Pokud se nám dařilo v obou činnostech, tak jsme se dostali do vedení. Soupeřky byly šikovnější," uznal Čada.

Příští úterý nastoupí Prostějov v Itálii proti týmu Carnaghi Villa Cortese, který vykročil do soutěže rovněž čtyřsetovou výhrou v Lodži.

Volejbalová Liga mistryň, 1. kolo skupiny D:
Modřanská Prostějov - RC Cannes 1:3 (-22, -24, 21, -16)
Rozhodčí: Seifried (Slovin.), Hodoň (SR). Čas: 102 minut. Diváci: 1800.
Prostějov: Veliká, Bergrová, Nováková, Sschuskeová, Lipicerová-Samecová, Artměnková, libero Chlumská - Soaresová, Kubínová, Bramborová. Trenér: Čada.
Cannes: Spasojevičová, Antonijevičová, Poleščuková, Marčenková, Ravvaová, Centoniová, libero Fominová - Rašičová, Camardaová, Durakovičová. Trenér: Yan Fang.
Lodž - Cortese 1:3 (-19, -17, 16, -15).

Reklama

Související témata: