Hlavní obsah

Basketbalistky Brna podlehly v EL Schiu a postup se jim vzdálil

BRNO

Basketbalistky Frisco Sika Brno prohrály v šestém kole Evropské ligy s italským celkem Famila Beretta Schio 67:68. České mistryně utrpěly už pátou prohru v soutěži a po dnešní porážce téměř přišli o naději na postup do play off.

Foto: Sport.cz

Jelena Škerovičová z Brna (vpravo) se snaží utéct Liron Cohenové z italského celku Beretta Famila Schio v utkání Evropské ligy basketbalistek.

Článek

Oba celky vsadily od úvodu na pohyblivou a důraznou defenzivní taktiku. V přehuštěném podkošovém prostoru hráčky hledaly jen s obtížemi klid ke střelbě a přednost dostávala střelba z tříbodového prostoru. V brněnském týmu se dalekonosným zakončením prosadily Stehlíková s Halvarssonovou, v italském týmu prokázaly stejně neomylnou ruku Morová s Masciadriovou. Po vyrovnaných sedmi minutách doplatily hráčky Schia v závěru první čtvrtiny na zbytečné chyby v rozehrávce a Brňanky od nerozhodného stavu 16:16 nasadily po šňůře osmi bodů k prvnímu trháku.

Italky ve druhé čtvrtině zvýšily pohyblivost v defenzívě, domácím basketbalistkám se přestala oproti první čtvrtině dařit střelba a výsledek se postupně otočil. Po dvou trestných hodech Kanaďanky Nadalinové získalo Schio jednobodový náskok 34:33. Jistě zakončující Stehlíková ale tříbodovým košem vrátila českým mistryním do poločasu trochu klidu v podobě dvoubodového náskoku.

Kombinační přesnost podložená jistější koncovkou trojlístku Fordová, Stehlíková a Hanušová vynesla brněnským basketbalistkám postupně až čtrnáctibodový náskok. Hráčky Schia vypadly ze své role, ztrácely míče při rozehrávce a pokulhávaly i v koncovce.

Ovšem ani vysoký náskok svěřenkyním trenéra Jana Bobrovského nestačil k získání klidu. Karta ve vývoji utkání se totiž v poslední čtvrtině obrátila. Brněnské basketbalistky hrály hodně staticky, hráčky bez míče se přestaly nabízet a hlavně ztrácely odvahu ke střelbě a často nestačily akce zakončit ve stanoveném časovém limitu 24 sekund. Italky hodně využívaly také vysokou pivotku Yacoubouvou, kterou domácí pivotky jen s obtížemi bránily, neboť po přihrávkách uplatňovala svou převahu. Tři minuty před koncem snížily na rozdíl jediného bodu, když na zvratu měla velký podíl přesně střílející izraelská rozehrávačka Cohenová čtyřmi tříbodovými střelami. Jendobodový náskok už hráčky Schia uhlídaly.

Utkání skupiny D Evropské ligy basketbalistek.
Frisco Sika Brno - Beretta Famila Schio 67:68 (24:16, 36:34, 60:49)
Nejvíce bodů: Fordová 23, Stehlíková 16, Škerovičová 8, Hejdová 7 - Yacoubouová 21, Cohenová 14, Macchiová 9, McCarvilleová 8. Rozhodčí: Boženar (Ukr.), Nituová (Rum.), Van den Broeck (Belg.). Trestné hody: 13/8 - 15/14. Fauly: 15:19. Trojky: 7:6. Diváci: 500.

Reklama