Hlavní obsah

České házenkářky postoupily v kvalifikaci MS do play-off

ODERZO

České házenkářky postoupily v kvalifikaci mistrovství světa do červnové vyřazovací fáze. V Oderzu dnes svěřenkyně trenéra Jana Bašného zvítězily nad Litvou 37:21 a čtyřčlenný turnaj vyhrály bez ztráty bodu.

Článek

"V celém turnaji nám vycházelo to, co jsme si řekli, a hráčky plnily taktické pokyny, kterým také věřily. Za nic jsme se neschovávali a již před turnajem jsme jasně řekli, že kvalifikační turnaj je jen přestupní stanicí na cestě na MS," řekl Bašný na svazovém webu.

České reprezentantky zvládly kvalifikaci s naprostým přehledem, v průměru na zápas nastřílely téměř 40 branek. V pátek zdolaly domácí Itálii o šestnáct gólů, v sobotu Bulharsko dokonce o čtyřiadvacet.

Dnes proti Litvě stačila českým házenkářkám k potvrzení postupu i remíza. Už v poločase ale vedly 17:11 a nakonec zápas dovedly k dalšímu vysokému vítězství.

"Dokud měl soupeř sílu, tak s námi dokázal držet krok. Pak jsme ale zápas bez problémů zlomili v náš prospěch, a to i díky tomu, že jsme mohli prostřídat hráčky na jakémkoliv postu," uvedl Bašný.

Litevky vzdorovaly necelých dvacet minut 

Litevky jeho týmu vzdorovaly necelých 20 minut. V úvodu dokázaly otočit na 4:2, vedení jim ale dlouho nevydrželo. Soupeře táhly v podstatě jen dvě hráčky a rychle jim ubývaly síly. Češky díky tomu z rychlých protiútoků zvýšily do poločasu svůj náskok na šest branek.

V druhé půli už Litva rezignovala a české házenkářky s lehkostí dál navyšovaly skóre. Dvanáctkrát se v utkání trefila Klára Černá, osm branek přidala Hana Martinková.

"Soupeř již ve druhé půli vzdal svoji snahu o odpor, ale já bych v žádném případě naši výhru nezlehčoval. S tímto týmem jsme před dvěma lety prohráli a jsem rád, že jsme jim mohli porážku oplatit," dodal český kouč.

Los play-off se uskuteční 19. prosince, v den finále mistrovství Evropy, které hostí Norsko a Dánsko. Tam Češky startovat nebudou. Na MS 2011 v Brazílii se probojuje jedenáct evropských celků.

Kvalifikace MS v házené žen - 4. skupina v Oderzu (Itálie):
Česko - Litva 37:21 (17:11), Itálie - Bulharsko 30:20 (13:10).
Tabulka:
1. Česko3300119:636
2. Itálie320176:814
3. Litva310273:842
4. Bulharsko300363:1030

Reklama