Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka prohráli v Eurocupu v Jeruzalému

Basketbalisté Nymburka v Evropském poháru ULEB po dvou vítězných zápasech našli přemožitele, když dnes podlehli v Jeruzalému místnímu Hapoelu 82:91. Nymburk je po čtyřech kolech ve skupině G třetí s bilancí dvou výher a dvou porážek, příští úterý nastoupí na palubovce Sevilly, která je druhá o skóre.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Vladimir Štimac z Nymburka (uprostřed) v utkání proti Hapoelu Jeruzalém

Článek

Izraelský klub se po čtyřech duelech s třemi výhrami dostal do čela tabulky. Sedminásobní čeští mistři mají stále stejnou bilanci jako Sevilla, která dnes překvapivě podlehla v Rize, jež si připsala první triumf v soutěži. Do play off postoupí dva nejlepší celky.

Hapoel dnes Nymburku, který od začátku prohrával, vrátil týden starou prohru z Pardubic a bouřící kotel Goldberg Areny opouštěli smutní i kouč Nymburka Ronen Ginzburg s rozehrávačem Afikem Nissimem. Ti se toužili při návratu do své rodné země před krajany vytáhnout, ale nakonec odjížděli se sklopenými hlavami. Nymburským hráčům nepomohla ani přítomnost jejich bývalého kouče Muliho Kacurina, rovněž Izraelce, který si zápas nenechal ujít.

"Zápas jsme si prohráli především v obraně. Nechat soupeři šestnáct útočných doskoků je až příliš. A také bylo těžké pořád dotahovat manko. Tady v té hale se hraje každému týmu těžko, ale mohli jsme ukázat víc," řekl ČTK kouč Ginzburg. Hosté se možná zalekli atmosféry ve vyprodané hale a od začátku utkání jen dotahovali ztrátu, která už v první čtvrtině narostla na dvanáctibodový rozdíl.

Klíčovým nedostatkem v nymburské hře bylo krytí domácích podkošových obrů Clancyho a Randleho, kteří se z vymezeného území starali o většinu úspěšných zakončení a v poločase zaznamenali víc než polovinu všech bodů Hapoelu. Nymburským ve větší vzdálenosti od koše dělala potíže i dobrá střelba domácí největší hvězdy Solomona, jenž dal zapomenout na nevýrazný výkon z Pardubic a ukázal, že v NBA před lety nepůsobil náhodou. "V prvním zápase jsme tyto hráče bránili výborně, dnes jsme při jejich bránění dělali chyby, na které jsme doplatili. Hlavně Solomon nám dělal problémy, ukázal, co v něm je," uvedl Ginzburg.

Simmonsovi svazovala nohy atmosféra

Nymburk oživil naději jen na několik okamžiků, třeba když na začátku druhé čtvrtiny po bodové šňůře srovnal na 21:21. To byl však poslední rovnovážný stav. Nymburku chyběl i bodový přísuny Simmonse, kterého jako by pohltila atmosféra haly, kde ještě loni působil. Američan v nymburských službách se chytil až ve druhém poločase, kdy už domácí vyráželi do rozhodujícího trháku.

Středočechy na konci třetí čtvrtiny nevzpružily ani dvě skvělé akce a drtivé smeče křídelního hráče Pumprly, jejich posledním záchvěvem bylo šest bodů v řadě na startu poslední desetiminutovky. Izraelci ale při vedení 69:60 nezpanikařili, neudržitelný Solomon s Clancym si vzali do rukou konec zápasu a halou se už čtyři minuty před koncem nesl vítězný ryk, když domácí vedli až o sedmnáct bodů. "Každá porážka mrzí, nezáleží na tom, jestli byla v mé rodné zemi," litoval Ginzburg.

Čeští šampioni ale závěr nevypustili. I při vědomí, že v konečném účtování může rozhodovat skóre. Sedmi body za sebou uhasili domácí euforii a pomohlo jim to k tomu, že na konci byla jejich ztráta "jen" devítibodová. I když hosty mrzelo, že konečný rozdíl nebyl šestibodový, stejně jako v prvním duelu, ale ve prospěch Nymburka. "Věděli jsme, že to na šest bodů můžeme stáhnout, mohlo by to třeba na konci skupiny být důležité při vzájemných zápasech. Nezbývá nám než zvednout hlavu," uvedl Simmons.

Podle Ginzburga bude klíčovým duelem pro Nymburk příští bitva v Seville. "Ten zápas asi rozhodne o tom, jestli půjdeme dál, nebo ne. Ale to jsme věděli už před dneškem, že buď v Jeruzalému, nebo v Seville budeme muset jedno vítězství získat, abychom postoupili," uvedl Ginzburg. "Hlavní je, že to máme pořád ve svých rukou," dodal Simmons.

Utkání 4. kola Evropského poháru ULEB basketbalistů:
Hapoel Migdal Jeruzalém - ČEZ Nymburk 91:82 (21:14, 42:36, 67:54)
Nejvíce bodů: Solomon 26, Clancy 24, Randle 18 - Simmons 19, Nissim 14, Lenzly 12, Křemen 10. Rozhodčí: Mitjana (Šp.), Juras (Srb.), Nuran (Tur.). Trestné hody: 30/23 - 21/16. Fauly: 24:23. Trojky: 4:6. Diváci: 2200.
VEF Riga - Cajasol Sevilla 83:82.
Tabulka:
1. Hapoel Jeruzalém431325:3057
2. Cajasol Sevilla422342:3196
3. ČEZ Nymburk422317:3266
4. VEF Riga413319:3535

Reklama

Související témata: